Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul paraclisului Facultăţii de Teologie din Capitală
Numeroşi credincioşi bucureşteni au participat, alături de corpul profesoral şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, ieri, 25 noiembrie, la sărbătoarea hramului Bisericii „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar. Cuvântul de binecuvântare a fost rostit, la finalul Sfintei Liturghii, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În ziua pomenirii Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un numeros sobor de preoţi, cadre didactice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală. La finalul sfintei slujbe, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre importanţa prezenţei unui locaş de cult pentru studenţii teologi, ca „laborator duhovnicesc”. „Este nevoie de o grijă deosebită faţă de această biserică folosită ca paraclis pentru studenţi, manifestată prin consolidarea, restaurarea şi pregătirea ei spre a împlini misiunea de «laborator duhovnicesc» pentru cei care studiază teologia.
Este foarte important să ne aducem aminte de gândirea Sfinţilor Părinţi, care spun că, «dacă eşti teolog, roagă-te şi dacă te rogi, eşti teolog». Teologia nu este doar vorbire despre Dumnezeu, ci cu Dumnezeu, comuniune cu El. De aceea, rugăciunea trebuie să fie respiraţia unei teologii sănătoase, iar biserica trebuie să fie frumoasă şi foarte mult timp deschisă. Acest locaş de cult este atât biserică de enorie sau de parohie, cât şi paraclis studenţesc. Este foarte important ca studenţii în Teologie să cunoască din timpul studiilor şi ceea ce înseamnă o parohie, mai ales dacă este dinamică, bine organizată, cu operă misionară culturală, educaţională pentru tineri, social-filantropică, prin ajutorarea bătrânilor şi a săracilor. De aceea, experienţa rugăciunii se intensifică prin acţiunea sau prin dragostea arătată în fapte bune, după ce a fost acumulată prin rugăciune, prin iubirea milostivă, şi nu posesivă”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În semn de binecuvântare pentru lucrările realizate la acest sfânt locaș de cult, Întâistătătorul Bisericii noastre a dăruit părintelui Georgian Păunoiu, paroh al Bisericii „Sfânta Ecaterina” şi spiritual al studenţilor teologi cărţi liturgice, tipărite la editurile Patriarhiei Române, iar credincioşilor iconiţe ale Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.
În numele preoţilor profesori, studenţilor şi credincioşilor, pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru prezenţa la hramul paraclisului universitar şi pentru binecuvântarea studenţilor teologi.
În timpul chinonicului, Alin Stoica, student în anul al IV-lea la Teologie Pastorală, a rostit un cuvânt de învăţătură despre Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, pildă de vieţuire creştină pentru tineri. După cuvântul de binecuvântare al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, programul liturgic a continuat cu slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii locaşului de cult şi pentru preoţii profesori care au trecut la Domnul.
Credincioşii prezenţi la hramul Bisericii „Sfânta Ecaterina” s-au închinat la moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, care se păstrează aici spre cinstire într-un baldachin realizat prin osteneala credincioșilor din parohie. Masa hramului a fost organizată la Centrul de îngrijire și asistență nr. 1 „Sfântul Vasile cel Mare” pentru 85 de bătrâni. Tot de ziua hramului, un grup de studenți teologi, sub îndrumarea pr. Georgian Păunoiu şi pr. Olivian Constantin - spirituali ai Paraclisului universitar „Sfânta Ecaterina” - i-au vizitat pe bătrânii amintiți, stând de vorbă cu ei şi interpretând pentru ei muzică bisericească.
Studenții care au participat la slujba Sfintei Liturghii de hram au rămas la agapa organizată de comunitatea parohială a acestei biserici. Locașul, care este paraclis universitar, se află, de câţiva ani, în plin şantier, în vederea consolidării şi restaurării. În prezent, se lucrează la restaurarea catapetesmei şi a picturii.