De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul paraclisului Universității Politehnica
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, biserica din incinta Universității Politehnica din București și-a sărbătorit hramul de toamnă. Credincioșii prezenți la slujba Privegherii din ajun și la Sfânta Liturghie din 14 noiembrie au adus închinare unui fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Grigorie Palama, păstrat în paraclisul universitar.
În ajunul hramului, marţi 13 noiembrie, un sobor de preoți a săvârșit Vecernia, Litia și Utrenia. Ieri, 14 noiembrie, în biserică au fost săvârșite slujba Ceasurilor și Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură după citirea pericopei evanghelice a zilei a fost rostit de pr. asist. dr. Roger Coresciuc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a vorbit despre teologia isihastă a Sfântului Ierarh Grigorie Palama din perspectiva părintelui profesor Constantin Galeriu - comemorat zilele trecute printr-un simpozion la București - și a Mitropolitului Ierotheos Vlachos.
Răspunsurile liturgice la slujba de hram au fost oferite de Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul” și de Grupul bizantin „Sfântul Apostol Erm” al Mitropoliei din Plovdiv, Bulgaria. Numeroși credincioși și prunci au primit la momentul cuvenit împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului. În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș trecuți la Domnul de-a lungul anilor.
Despre sărbătoarea hramului Bisericii „Sfântul Ierarh Grigorie Palama”, paraclis universitar, ne-a vorbit părintele paroh Marian Mihai. „Sfântul Ierarh Grigorie Palama, ocrotitorul bisericii din campusul Universității Politehnica, s-a făcut cunoscut în ultima perioadă în țara noastră prin traducerea operei sale de către marele teolog al secolului trecut, părintele profesor Dumitru Stăniloae. Ne bucurăm că avem acest locaș zidit în cinstea și sub ocrotirea Sfântului Ierarh Grigorie Palama, care este înainte de toate un teolog al rugăciunii. Atunci când s-a ridicat această bisericuță în campusul universitar, părintele Dumitru Stăniloae a afirmat că se bucură de închinarea ei Sfântului Grigorie Palama într-un mediu în care se cercetează tehnica, întrucât sfântul a fost preocupat de suportul haric al creației. Dacă citim teologia Sfântului Grigorie Palama, aceasta ne îndeamnă la rugăciune, la căutarea luminii și la apropierea de Dumnezeu și de Maica Domnului, căreia îi cerea tot timpul: «Maica Domnului, luminează-mi întunericul!» Este o rânduială divină faptul că un teolog tânăr care a ales viața monahală, de căutare a lui Dumnezeu, a devenit ocrotitorul unei biserici ridicate într-un campus universitar. Pentru studenți este foarte important că biserica este așezată în drumul lor de la cămine către facultăți. Studenții vin în număr mare la slujbă, atât în timpul anilor de studii, cât și după absolvire, când își întemeiază familii și se întorc împreună cu propriii copii”, a spus părintele Marian Mihai.
La slujba hramului paraclisului universitar a participat și rectorul Universității Politehnica, prof. univ. dr. ing. Mihnea Costoiu. „Universitatea Politehnica din București a luat ființă acum 200 de ani. Suntem în anul 200 de existență a unei universități care s-a întemeiat pe lângă Mănăstirea «Sfântul Sava» din centrul Bucureștiului și a fost fondată de un om al Bisericii, Gheorghe Lazăr. Prezența bisericii este oarecum o continuare firească și ne bucurăm că suntem una dintre puținele universități care beneficiază de o asemenea binecuvântare. Este important pentru noi, nu doar din punct de vedere istoric, ci și pentru ceea ce reprezintă biserica în acești peste 20 de ani de când piatra de temelie a fost așezată în campus. Ea a fost și este un punct de comuniune, un loc în care tineri, profesori, studenți vin alături de semenii lor și păstrează o comunitate excepțională. Cred că cea mai importantă forță a acestei universități este comunitatea, iar această biserică este locul în care comunitatea se adună”, a spus rectorul Universității Politehnica din București.