În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul parohiei româneşti Genzano di Roma
Sfârşitul lunii octombrie a fost unul plin de evenimente pentru ortodocşii români din Parohia Genzano di Roma, Italia, deoarece în perioada 30 - 31 octombrie biserica parohială de aici şi-a serbat hramul de sărbătoarea Sfintei Muceniţe Anastasia, de pe 29 octombrie, informează Biroul de presă al Episcopiei Italiei.
Dacă anul trecut, lângă moaştele Sfintei Anastasia, care se află în permanenţă în biserica parohială, a poposit pentru o vreme o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, anul acesta au sosit moaştele Sfinţilor Haralambie şi Procopie. Potrivit părintelui paroh Răzvan Mihai Săvescu, cu binecuvântarea Preasfinţitului Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost adusă racla cu moaştele celor doi sfinţi, aflaţi în biserica Parohiei Hălăuceşti - Protopopiatul Paşcani, din Arhiepiscopia Iaşilor. Racla cu cinstitele moaşte a fost adusă de către o delegaţie formată din mai mulţi preoţi şi a fost condusă de protopopul de Paşcani, părintele Pavel Postolachi, şi a poposit pentru mai multe zile în biserica parohială de la Genzano di Roma. Astfel, mai mulţi creştini din Roma şi din împrejurimi au avut posibilitatea să se închine şi să cinstească pe aceşti sfinţi. Sfântul Mucenic Haralambie este socotit izbăvitor de boli şi molime, iar Sfântul Mare Mucenic Procopie este ocrotitorul familiei. Moaştele celor doi sfinţi au fost donate bisericii din Hălăuceşti de către boierul Alexandru Iordache Ball, cel care a ctitorit biserica din Moldova între 1845 şi 1847. Programul slujbelor a început sâmbătă, 30 octombrie, cu întâmpinarea Sfintelor Moaşte şi slujba Acatistelor celor doi sfinţi, apoi Vecernia, unită cu Litia, de către un sobor de mai mulţi preoţi. A doua zi, după Acatistul Sfintei Muceniţe Anastasia, a fost săvârşită Dumnezeiasca Liturghie, iar apoi agapa creştină de hram, la care au participat toţi credincioşii prezenţi. (Silviu Dascălu)