Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul schitului de la Răşinari
Ziua în care îl cinstim pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ este şi sărbătoarea schitului de la Răşinari, din judeţul Sibiu. La slujbele religioase oficiate la schitul de maici din apropierea Sibiului au participat, şi în acest an, sute de credincioşi. Pelerinajul pe dealul schitului, în apropiere de zona turistică Mărginimea Sibiului şi într-un cadru natural cum rar vezi prin ţară, a devenit o tradiţie în ultimii ani.
La hramul din acest an al Schitului "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" de la Răşinari au participat sute de credincioşi din Sibiu şi din localităţile din Mărginimea Sibiului, veniţi să participe la slujbele religioase oficiate aici, să fie binecuvântaţi de preoţi şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care nu au lipsit arhimandritul Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, preoţii slujitori de la schitul de lângă Sibiu şi de la parohiile din împrejurimi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul de cântăreţi de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. La sfârşit, s-a oficiat o slujbă a Parastasului pentru una dintre maicile schitului trecută la Domnul şi pentru credincioşii din Răşinari care au părăsit recent lumea aceasta. "Cele mai frumoase poezii duhovniceşti" În cuvântul de învăţătură rostit la final, Preasfinţitul Episcop Andrei Făgărăşanul a evidenţiat viaţa sfântului care ocroteşte schitul de la Răşinari şi a subliniat dragostea sa faţă de neamul românesc. "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a fost hirotonit preot şi stareţ la Schitul "Sf. Ioan Botezătorul" de la Ierihon, actualmente aşezare monahală românească. Dorul său de singurătate nu s-a stins nici acolo şi de aceea nu a stat prea mult timp stareţ la acel schit. S-a urcat în peşterea Sf. Ana, în cea mai aspră viaţă monahicească, şi acolo, în comuniune cu Dumnezeu, a scris cele mai frumoase poezii duhovniceşti rămase nouă până astăzi. O strofă din aceste poezii se potriveşte foarte bine nouă, românilor de astăzi: "Fii pribegi ai ţării mele, /Rătăciţi printre străini/ Nu uitaţi menirea voastră/ De creştini şi de români". Iată ce testament ne-a lăsat nouă Sfântul Ioan Iacob de la Hozeva", a spus Părintele Episcop. Arhimandritul Visarion Joantă le-a mulţumit apoi Preasfinţitului Andrei şi soborului de preoţi pentru prezenţa la hramul de la Răşinari, dar şi credincioşilor veniţi să participe la sărbătoarea de aici. Hramul de la Răşinari s-a încheiat cu agapa frăţească, iar toţi credincioşii care au participat la sărbătoarea schitului au primit câte o iconiţă cu Sfântul Ioan Iacob Hozevitul şi câte un pachet cu hrană rece. Schitul de la Răşinari a fost înfiinţat în 2002, când s-a pus piatra de temelie pentru lăcaşul de cult, iar în 2008 a fost sfinţit.