La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul Schitului „Naşterea Maicii Domnului” din Bazna, judeţul Sibiu
La hramul Schitului „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Bazna, judeţul Sibiu, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Credincioşii care au venit să participe la ziua de sărbătoare a aşezământului monahal s-au rugat la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită la Altarul de vară, aflat în apropierea lăcaşului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Vasile Badiu a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre praznicul Naşterii Maicii Domnului şi despre cinstirea deosebită de care se bucură Sfânta Fecioară în Biserica Ortodoxă.
„Maica Preacurată este cea care de la Duhul Sfânt a primit Dar, pentru că puterea Celui Preaînalt a umbrit-o, Duhul lui Dumnezeu S-a sălăşluit în ea şi Sfântul născut din ea S-a numit Fiul lui Dumnezeu. Ea este cinstită de noi ca Pururea Fecioară. Sărbătoarea aceasta cu care începem anul bisericesc ne dă putere şi curaj, aducând cinstire celei mai apropiate şi dragi fiinţe - mama. Fiecare dintre noi recunoaştem că am venit pe lume prin jertfa şi dăruirea mamei noastre. Mamele noastre nu se mai raportează acum la Eva cea dintâi, ci la Maica Preacurată, care este cea mai apropiată fiinţă de Fiul ei pe care L-a purtat în pântece”, a subliniat ierarhul.
Ierod. Iustinian Stoica de la Schitul Prodromu din Muntele Athos a vorbit despre învăţăturile primite de la cei doi părinţi duhovniceşti ai săi, părintele Arsenie Papacioc şi părintele Petroniu Tănase, privind cinstirea Maicii Domnului şi mijlocirea ei pentru credincioşii care i se roagă.
Protos. Celestin Florescu, duhovnicul şi administratorul schitului, i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă şi în acest an obştii monahale în ziua de hram a schitului şi i-a oferit în dar o bederniţă.
La sărbătoare au fost prezenţi şi ctitorii aşezământului monahal, familia Mircea şi Căliniţa Vescan, precum şi primarul Lucian Gligor Scumpu. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se roage Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, ale cărui moaşte au fost aduse la Bazna de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.