În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Şcolii „Octavian Goga“ din Răşinari
Buna Vestire este o zi de mare bucurie duhovnicească pentru răşinăreni. După Sfânta Liturghie oficiată în cele trei biserici parohiale, preoţii şi credincioşii, în procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, se deplasează la Şcoala „Octavian Goga“, unde are loc slujba hramului.
Aşa cum arată vechi hrisoave, hramul şcolii se serbează de pe timpul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Venind în Ardeal şi instalat la Sibiu ca vicar general al Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, arhimandritul Andrei n-a fost primit cum se cuvenea unui conducător spiritual. Autorităţile din burgul sibian nu vedeau cu ochi buni venirea acestui „popă valah“ în urbea lor, iar românii l-au primit cu răceală pentru originea lui macedo-română. Din acest motiv a fost nevoit să privească spre satele din Mărginimea Sibiului.
Despre Răşinari ştia de pe vremea când a fost secretar al Mitropoliei de la Karlovitz, că satul din „margine de codru“, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a fost reşedinţă episcopală şi, alături de episcopi, aici îşi desfăşurau activitatea preoţi erudiţi. A mai aflat că în Răşinari funcţiona o şcoală de la 1836 cu un edificiu măreţ, cum puţine erau în Transilvania în vremea aceea, cu dascăli luminaţi care îi instruiau atât pe copiii din sat cât şi pe elevii veniţi să înveţe carte, din alte localităţi: Poplaca, Fofeldea, Gura Râului, Sălişte, Galeş, Tilişca, Sibiel, Cacova. Răşinărenii erau buni credincioşi, oameni cu dare de mână, care îl puteau ajuta să-şi împlinească gândul cu care a venit în Transilvania „acela de a reînvia episcopia transilvăneană şi pe românii ardeleni din adâncul lor somn să-i deştepte şi către tot ceea ce este adevărat, plăcut şi bun să-i atragă“.
Sfântul Andrei Şaguna, ocrotitor al Şcolii
Cunoscând toate acestea, prima ieşire pe care o face în eparhie este la Răşinari, la 25 martie 1847, de praznicul Buna Vestire. După ce oficiază Sfânta Liturghie în Biserica Veche, este primit cu mare bucurie de toată obştea satului în curtea Şcolii Nr.1, azi Şcoala „Octavian Goga“. Aici a săvârşit slujba de sfinţire a apei şi a aşezat ca protectoare a şcolii „Buna Vestire“, sărbătoarea închinată Maicii Domnului. În predica pe care a rostit-o, le-a adus răşinărenilor vestea bună că Praznicul Bunei Vestiri avea să fie începutul unei epoci sfinte de ridicare a învăţământului de toate gradele în Ardeal, ceea ce a şi reuşit.
Din banii săi acorda burse elevilor cu rezultate bune la învăţătură, şi pe cei merituoşi îi trimitea la studii în străinătate. De pe băncile şcolilor din Transilvania s-au ridicat personalităţi ale neamului, şi dintre răşinăreni amintim pe: dr. Daniil Popovici Barcianu, Eugen Brote, dr. Ilarie Mitrea, Octavian Goga, Emil Cioran.
Îi îndemna pe preoţi şi învăţători să se îngrijească de şcoli, şi acolo unde nu erau edificii şcolare să se construiască.
La trecerea sa în veşnicie, la 29 iunie 1873, existau peste 800 de şcoli confesionale conduse şi administrate de Biserică, dintre care mai mult de jumătate ridicate în timpul păstoririi sale. Rămânând recunoscători Sfântului Ierarh Andrei Şaguna numit şi curator (povăţuitor şi ocrotitor) al „Şcolii din sat“ pentru munca depusă pentru ridicarea poporului român prin cultură, am reînnoit în anul 1990 ceea ce el ne-a lăsat, şi regimul comunist ne-a interzis: hramul Şcolii „Octavian Goga“.
Program închinat Maicii Domnului
Şi în anul acesta, la sărbătoarea Maicii Domnului, preoţii, în prezenţa autorităţilor locale, a cadrelor didactice, a elevilor, a foştilor elevi, părinţi şi credincioşi, au săvârşit slujba de sfinţire a apei şi s-au rugat Tatălui Ceresc să coboare asupra şcolii „Octavian Goga“ şi a celor care se ostenesc şi învaţă în ea, toate darurile Sale, cele cereşti şi cele pământeşti, rostindu-se şi ectenii pentru luminarea minţii celor tineri. Din partea Cercului de Pictură pe Sticlă al Bisericii „Cuvioasa Paraschiva“ s-a dăruit şcolii o icoană cu Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, pictată de eleva din clasa a VIII-a, Teodora Blezu. Micii iconari au mai pregătit şi alte icoane pe sticlă pe care le vor prezenta la expoziţia cu vânzare organizată de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 Sibiu în cadrul Concursului Naţional „Bucuria Învierii Domnului“. După slujba de pomenire pentru toţi ostenitorii acestui aşezământ cultural trecuţi în lumea celor drepţi, a urmat un program artistic susţinut de elevii şcolii, cu poezii şi cântece închinate Maicii Domnului şi dansuri populare, sub îndrumarea învăţătoarelor Chivuţa Chiuar şi Magdalena Pleşa. La final, participanţii au primit din partea parohiei acatiste, iconiţe şi cruciuliţe, iar din partea familiei Aniţa Gliga câte o plăcintă de post ca ofrandă pentru sufletele celor răposaţi.