Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Seminarului „Nifon Mitropolitul”
Elevii Seminarului Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul” din Capitală au fost ieri în sărbătoare, instituţia de învăţământ bucureştean serbându-şi ocrotitorul, pe Sfântul Grigorie Teologul. Elevii şi profesorii au fost binecuvântaţi cu acest prilej de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi a adresat tinerilor un cuvânt de învăţătură.
Ca în fiecare an, ziua de 25 ianuarie are o însemnătate deosebită pentru Seminarul Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul” din Capitală, fiind ziua în care Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte unul din stâlpii Ortodoxiei, pe Sfântul Grigorie Teologul.
Şi de această dată, profesorii şi elevii instituţiei de învăţământ au participat la mai multe evenimente dedicate acestui moment important, pentru a aduce mulţumiri şi rugăciuni aşa cum se cuvine ocrotitorului lor.
Hramul a debutat miercuri seara, când a fost săvârşită slujba Privegherii de către părinţii profesori ai seminarului. Ieri-dimineaţă a fost săvârşită slujba Utreniei, iar apoi cea a Sfintei Liturghii în biserica mare a Mănăstirii Radu Vodă.
Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre viața pilduitoare a Sfântului Grigorie, ca model pentru generația de teologi ce se pregătește pe băncile Seminarului „Nifon Mitropolitul”.
„Se ştie că a fugit de preoţie scriind şi un tratat despre fugă, unde vorbeşte despre sublimitatea preoţiei. Acolo mărturiseşte că nu se considera vrednic pentru a-I sluji Mântuitorului Hristos, deşi viaţa lui a fost plină de virtuţi. În loc să fie primit cu dragoste şi flori, aşa cum se cuvine să fie primit un ierarh, Sfântul Grigorie a fost primit cu pietre. Chiar cu puţin timp înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, cu câteva ceasuri înainte de noaptea Sfintelor Paşti în Biserica «Anastasia», a fost lovit cu pietre. Sfântul Grigorie mărturisea într-un jurnal personal că nu a fost găsit vrednic ca să moară martir aşa cum au murit atunci mai mulţi creştini în biserica din Constantinopol împresurată cu eretici”, a spus Preasfinţitul Timotei Prahoveanul.
Preasfinţia Sa a mai adăugat că tinerii noştri trebuie să aleagă acest drum pe care l-au lăsat Sfinţii Părinţi ai Bisericii şi să nu caute alt fel de modele atât de mediatizate astăzi în lumea în care trăim.
„Ne-am bucurat foarte mult de prezenţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, ca şi de prezenţa doamnei inspector de la sectorul 4, care se ocupă de seminarul nostru teologic. Aşadar, a fost o sărbătoare de bucurie pentru noi toţi, cadre didactice, elevi şi invitaţi prezenţi la această slujbă cu ocazia hramului”, a declarat părintele Marian Colţan, directorul Seminarului „Nifon Mitropolitul”.
Inspectorul şcolar general Florian Lixandru a spus că „aşa cum am făcut în fiecare an, am fost alături de colegii noştri şi particip cu plăcere la toate acţiunile pe care Seminarul Teologic Ortodox le organizează la nivelul municipiului Bucureşti”.
Corul Seminarului Teologic a dat răspunsurile la strană pentru Sfânta Liturghie şi a interpretat câteva cântări specifice în momentul chinonicului.