În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Huşi
Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Huşi l-a cinstit ieri în mod deosebit pe Sfântul Ioan Gură de Aur. La Catedrala episcopală din Huşi a fost oficiată Sfânta Liturghie de PS Corneliu, în prezenţa elevilor seminarişti şi a profesorilor.
Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Huşi, cu prilejul cinstirii ocrotitorului Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Huşi. Din soborul de preoţi au făcut parte profesori care predau la seminarul huşean, precum şi slujitori ai Catedralei episcopale din Huşi. PS Corneliu a evocat viaţa şi personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, arătând că marele ierarh este predicatorul prin excelenţă al Bisericii creştine, reprezentând pentru elevii seminarului un model al oratoriului bisericesc. "Preasfinţia Sa a arătat că predicile Sfântului Ioan Hrisostom îi ghidează pe viitorii teologi în alcătuirea cuvintelor de învăţătură pe care le vor rosti de la amvonul bisericii. Ele sunt adevărate tratate de teologie în care elevii găsesc învăţături dogmatice şi morale pe care caută să şi le însuşească pentru a-şi potrivi viaţa cu ele. Fiecare seminarist al şcolii noastre se străduie să se identifice şi să calce pe urmele acestei mari personalităţi sfinte a Bisericii noastre, spre a ajunge slujitori vrednici ai sfântului altar. Faptul acesta nu face decât să ne bucure pe noi, profesorii, şi să ne determine să ne dăm silinţa în educarea teologică a acestor tineri", a relatat pr. prof. Andrei Zăgan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Ioan Gură de Aur" din Huşi. În după-amiaza zilei de ieri, elevii seminarişti au prezentat în cadrul unui simpozion referate despre viaţa şi operele Sfântului Ioan Gură de Aur. La final a avut loc un moment artistic susţinut de corul seminarului. "Mulţumim Preasfinţitului Corneliu pentru că a fost în mijlocul nostru şi pentru că ne-a împărtăşit din binecuvântatele învăţături ale teologiei dreptslăvitoare. Preasfinţia Sa este cel care s-a implicat în reînfiinţarea şcolii teologice huşene. Dintru începuturi şi până astăzi a fost prezent în mod concret în seminar, predând disciplinele biblice şi îngrijindu-se de bunul mers al unei şcoli care se afla în momentul unei renaşteri. PS Corneliu oferă burse de studiu unui mare număr de elevi merituoşi. Atât profesorii, cât şi elevii suntem bucuroşi de faptul că ne aflăm sub oblăduirea Preasfinţitului Corneliu. Mereu simţim dragostea părintească a Preasfinţiei Sale pe care ne-o arată întotdeauna", a mai spus pr. prof. Andrei Zăgan.