Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în Transilvania
Mai multe mănăstiri şi lăcaşuri de cult din Transilvania îşi serbează astăzi hramul, în ziua Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail. Între acestea se află şi catedralele din Alba Iulia, Orăştie şi din Sighet, prilej cu care sunt organizate numeroase manifestări religioase şi culturale.
Vineri, 8 noiembrie, în ziua sărbătorii Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, oficiază slujba de sfinţire a Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din cartierul Ştrand, municipiul Sibiu, apoi va oficia Sfânta Liturghie.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ de la Rimetea, judeţul Alba, cu ocazia hramului.
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Izbuc, judeţul Bihor, la hramul vechii biserici de lemn a mănăstirii.
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, oficiază Sfânta Liturghie la Catedrala din Orăştie cu ocazia hramului.
Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficiază Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Arhangheli“ din Mateiaş, Protopopiatul Rupea.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, va oficia Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Dej I, Protopopiatul Dej, care îşi serbează hramul.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, liturghiseşte în Catedrala „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din municipiul Sighet, cu ocazia hramului.
Hram la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia
Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia îşi prăznuieşte azi hramul, iar programul slujbelor începe la ora 8:30 cu Utrenia, de la ora 10:00 fiind oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană în cadrul Liturghiei vor fi date de Corul Facultăţii de Teologie. Seara, de la ora 18:00, se va sluji Vecernia urmată de Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Monument istoric al oraşului Alba-Iulia, Catedrala Reîntregirii, este un simbol al unităţii naţionale realizate prin actul din 1918. Construită în anii 1921-1922, în partea de vest a cetăţii Alba-Iulia, catedrala este concepută ca o continuare a aşezământului mitropolitan bălgrădean demolat în 1713-1714 de habsburgi. Catedrala cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ este o simbioza de vechi stiluri româneşti.
Hramul Catedralei din Orăştie
În fiecare an la data de 8 Noiembrie pentru Orăştie este o zi specială, deoarece se sărbătoreşte Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sfinţi care sunt ocrotitorii catedralei din centrul municipiului. „Cu binecuvântarea Întâistătătorului Eparhiei noastre, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, sunt aduse spre închinare credincioşilor moaştele Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina, de către o delegaţie condusă de protos. Nestor Dinculeană, consilier în cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în după-amiaza zilei de 7 noiembrie, ele rămânând în Catedrala din Orăştie până a doua zi. De asemenea, bucuria hramului va fi întregită de prezenţa Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, care va sluji Sfânta Liturghie arhierească în dimineaţa de 8 noiembrie“, a precizat protopopul Narcis Terchet.
Programul slujbelor la Catedrala din Orăştie debutează de la ora 8:00 cu Slujba Acatistului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, iar de la ora 9:00 se oficiază Sfânta Liturghie. De la ora 11:00 are loc vernisarea expoziţiei de carte şi icoane vechi, în Catedrala din Orăştie, cu prezentarea unui film, ca urmare a încheierii proiectului de inventariere a obiectelor de patrimoniu ce aparţin depozitului din cadrul protopopiatului. Tot în cadrul manifestărilor dedicate hramului, la Catedrală va avea loc şi festivitatea de premiere a copiilor şi tinerilor care se implică în diferite activităţi ce aduc prestigiu municipiului Orăştie, darurile fiind acordate din partea Protopopiatului Ortodox Orăştie, conform celor precizate de protopopul Narcis Terchet.
Manifestările vor continua cu slujba de sfinţire a Cabinetului de consiliere şi psihoterapie ortodoxă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, deschis ca urmare a încheierii protocolului de colaborare dintre Protopopiatul Ortodox Român din Orăştie şi Centrul de Formare Iniţială şi Continuă al Ministerului Afacerilor Interne Orăştie, conform celor precizate de pr. Narcis Terchet.