Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramuri în Episcopia Caransebeşului
Catedrala veche din Reşiţa va fi mâine în sărbătoare. Construcţia lăcaşului de cult a fost începută în 1938 de protopopul onorific al Reşiţei montane şi administratorul protopopesc al Bocşei montane, părintele Iosif Ieremia. Deşi vremurile erau grele, în primăvara anului 1938, episcopul Vasile Lăzărescu a sfinţit temelia unei noi biserici cu prilejul vizitei canonice ce a făcut-o aici şi în cadrul unor înălţătoare solemnităţi. Monumentala biserică în stil bizantin ridicată în perioada interbelică, la iniţiativa vrednicului episcop Vasile Lăzărescu, prin contribuţia credincioşilor din Reşiţa, în special a celor de la uzinele reşiţene, este numită de credincioşi "catedrala veche din Reşiţa", întrucât este cel mai mare lăcaş de cult ortodox din municipiu. În 2009, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a resfinţit lăcaşul de cult, care a suferit ample lucrări de renovare şi înfrumuseţare, în interior şi în exterior.
Biserica din Ersig Departe de forfota oraşului, într-o aşezare liniştită şi aerisită, unde urmele istoriei sunt înveşmântate de frumuseţea naturii şi înmiresmate de parfumul curat al rugăciunii, se păstrează o nestemată a Episcopiei Caransebeşului, şi anume bisericuţa de lemn, monument istoric cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Ersig. A fost ridicată în anul 1713 în locul uneia şi mai vechi, din secolul al XV-lea, construită din nuiele împletite şi tencuită cu pământ. În arhitectura bisericii se observă cu uşurinţă simbioza dintre stilul bizantin şi solemnitatea arhitectonică apuseană a stilului baroc-vienez. Unicitatea arhitecturală a lăcaşului este evidenţiată prin cei patru stâlpi ce susţin pridvorul, dălţuiţi în motive geometrice, dar şi prin pecetea de deasupra uşilor împărăteşti, sculptată în lemn, având iniţialele numelui Sfintei Maria, ocrotitoarea bisericii. Localitatea Ersig este atestată din 1369 şi este printre puţinele sate bănăţene care apar în Harta iosefină a Banatului din perioada 1769-1772. Şi Mănăstirea Teiuş va fi mâine în sărbătoare. Iniţiativa zidirii aşezământului monahal aparţine ieromonahului Justinian Tibil. Prima Sfântă Liturghie s-a oficiat pe 17 iulie 1999 într-o bisericuţă construită din tablă ondulată. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată la 15 august 1999.