Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Hrana adusă de corbi lui Ilie prefigurează pâinea euharistică”
De praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul nou al Reşedinţei patriarhale închinat Sfinţilor Grigorie Luminătorul, Ilie Tesviteanul şi Daniil Sihastrul. Preafericirea Sa a mulţumit lui Dumnezeu pentru aniversarea a 60 de ani de viaţă şi Sfântului Prooroc Ilie, al cărui nume l-a primit la Botez.
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură despre viaţa şi faptele minunate ale Sfântului Prooroc Ilie, care a fost un râvnitor înflăcărat pentru credinţa cea adevărată şi un luptător înverşunat împotriva idolatriei. Sfântul Ilie a făcut parte din acei oameni aleşi de Dumnezeu să rămână credincioşi şi statornici în dreapta cinstire şi drepta credinţă până la capăt, şi care să fie călăuzitori pentru poporul rătăcit. Sfântul Ilie i-a adus pe evrei la dreapta credinţă prin asprimea pedepsei, arătată prin seceta care a durat mai bine de trei ani, dar şi prin milostivirea iubitoare a lui Dumnezeu, el înviind fiul văduvei din Sarepta Sidonului şi aducând ploaie peste pământul pârjolit când s-a rugat lui Dumnezeu. Sfântul Ilie a fost atât de aproape de Dumnezeu, încât Domnul i-a împlinit toate cererile sale. La rugăciunile lui Ilie, Dumnezeu a coborât din cer foc, a înviat un mort, a plouat pământul, a despărţit Iordanul şi în cele din urmă l-a înălţat pe profet la cer într-un car de foc. "El s-a mutat din viaţa pământească la viaţa cerească fără să treacă prin moarte, aşa cum s-a întâmplat şi cu Enoh. În credinţa Bisericii, Ilie şi Enoh vor veni înainte de a doua venire a Domnului şi se vor lupta cu Antihrist. De aceea în Biserica noastră el mai este numit cel de-al doilea Înaintemergător al veniri pe pământ întru slavă şi putere multă a Mânturitorului Iisus Hristos", a subliniat Părintele Patriarh Daniel.
Sfântul Prooroc Ilie face parte din categoria profeţilor care au vorbit mai mult prin fapte decât prin cuvântări, de aceea el este cinstit în mod deosebit şi înscris în calendar cu culoare roşie. Sfântul Ilie a anticipat prin viaţa şi faptele sale pe Mântuitorul Iisus Hristos, înainte cu 900 de ani de Întruparea din Fecioara Maria. "Faptul că în fiecare dimineaţă corbii îi aducea pâine şi carne înseamnă o prefigurare a Sfintei Euharistii. Hrana adusă de corbi lui Ilie prefigurează pâinea euharistică care se transformă în Trupul Domnului, pentru că nu a fost adusă numai pâine, ci pâine şi carne, adică pâinea care devine Trupul Domnului. De asemenea, faptul că a pogorât foc din cer ca să mistuie jertfa este o prefigurare a pogorârii Duhului Sfânt asupra Apostolilor şi asupra Sfintei Euharistii, de aceea prin Duhul Sfânt se sfinţesc pâinea şi vinul şi primim Trupul şi Sângele lui Hristos", a explicat Preafericirea Sa. "Întrucât la Botez am primit şi noi numele de Dan şi Ilie, am ţinut ca să slujim astăzi în acest paraclis nou al Reşedinţei patriarhale pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu şi pentru darul vieţii, întrucât împlinim 60 de ani în aceste zile. Este un prilej să ne rugăm mai intens Sfântului Prooroc Ilie să ne ajute în lucrarea duhovnicească de păstorire a clerului şi credincioşilor, şi de întărire a noastră în credinţă şi în fapte de milostenie", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în finalul cuvântului de învăţătură. Paraclisul nou din Reşedinţa patriarhală a fost închinat şi Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul în memoria vrednicului de pomenire Miron Patriarhul, care a înălţat Palatul Patriarhal, el purtând numele de Ilie de la Botez. Cu ocazia hramului, paraclisul a primit din partea părintelui arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, o frumoasă icoană care îi înfăţişează pe cei trei patroni spirituali ai lăcaşului.