La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Hristos împărtăşit copiilor“ în parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Brăteşti
Începând cu data de 24 iunie 2012, în parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Brăteşti, Protopopiatul Paşcani, se desfăşoară programul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", coordonat de pr. paroh Ciprian Hapliuc. Programul are loc în fiecare duminică la ora 16:00, în biserica parohială, dar şi în aer liber, în curtea sau în livada bisericii.
Ultima întâlnire din cadrul programului a fost duminică, 1 iulie, în prezenţa a 40 de copii, când pr. Ciprian Hapliuc a prezentat lecţia "Pace şi non-violenţă". Lecţia avut loc în biserică, a început cu rostirea de către copii a rugăciunii "Tatăl nostru", a fost prezentată tema, după care au avut loc discuţii libere cu privire la cauzele violenţei din familie. "Încă de la numirea ca preot paroh în această parohie, în data de 1 februarie 2012, mi-am dorit ca una dintre priorităţile mele pastorale să fie grija faţă de cei mai tineri credincioşi ai parohiei noastre, şi anume copiii. Din februarie şi până în prezent, am căutat să leg o strânsă prietenie cu şcoala din sat şi să cunosc copiii de astăzi, care sunt enoriaşii de mâine. Reacţia copiilor şi a părinţilor faţă de programul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor" a fost una favorabilă, manifestându-şi interesul atât cei mici, cât şi părinţii lor, dornici de a-şi forma o temelie autentică şi statornică a credinţei ortodoxe. Copiii vin de dimineaţă la biserică şi participă la Sfânta Liturghie, iar după-amiaza o petrec tot la biserică, astfel încât ziua de duminică este dedicată lui Dumnezeu. Deoarece la acest proiect participă copii de diferite vârste, din clasele I-X, dar şi copii de grădiniţă, ne propunem ca în acest an, să ne axăm pe aspectul liturgic, să învăţăm cât mai multe rugăciuni, cântări bisericeşti şi cum putem să fim de folos semenilor. Anul viitor ne propunem să parcurgem materia şi lecţiile cuprinse în ghidurile catehetice editate de Patriarhia Română", a declarat pr. paroh Ciprian Hapliuc. (Tudorel Rusu)