La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Hristos marchează cu victoria Sa toate întâmplările lumii și ale istoriei”
În Duminica Sfintelor Paști, a praznicului Învierii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit slujba Utreniei Sfintei Învieri la Catedrala Arhiepiscopală. Ierarhul a rostit cuvântul de învățătură pe esplanada din fața catedralei, în prezența a mii de credincioși din Alba Iulia, apoi a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
„Din acel moment glorios al Învierii Sale, Hristos marchează cu victoria Sa toate întâmplările lumii și ale istoriei, asigurându-ne că Lui I S-a dat toată puterea în cer și pe pământ și El rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor. Înțelegem, deci, că nu suntem singuri și părăsiți într-un univers gol și înspăimântător, plutind în voia sorții”, a arătat ierarhul.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a săvârşit, în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei Sfintei Învieri, numită și „A doua Înviere”, la Catedrala Arhiepiscopală şi a rostit un cuvânt de învăţătură. În cadrul slujbei s-a citit pericopa evanghelică în mai multe limbi, ca simbol al universalității mesajului divin transmis popoarelor și al propovăduirii Învierii Domnului la toate neamurile pământului.