De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
„Hristos vine în lume printr-o dublă pregătire“
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Părinte Daniel, a explicat ieri, în duminica de dinaintea Naşterii Domnului, a Sfinţilor Părinţi după trup ai Domnului, genealogia Mântuitorului istorisită de Sfântul Evanghelist Matei. Cuvântul de învăţătură a fost rostit la Paraclisul patriarhal cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi“ şi „Sfântul Prooroc Daniel“.
Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat faptul că în această istorisire evanghelică sunt expuse două învăţături mari, cartea neamului Mântuitorului Iisus Hristos şi modul în care se va săvârşi Întruparea şi Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioara Maria. Referindu-se la bogata învăţătură pe care ne-o arată Sfântul Evanghelist Matei, Părintele Patriarh a subliniat trei învăţături teologice esenţiale. Astfel, Patriarhul României a evidenţiat faptul că, prin această evanghelie, ni se arată, în primul rând, că Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost pregătită de generaţii de-a rândul, în al doilea rând, Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos nu este una obişnuită, pentru că nu se face pe cale naturală, iar în al treilea rând, învăţăm că rostul, scopul Naşterii lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel veşnic, Care s-a făcut Om din iubire pentru oameni, este mântuirea poporului ales şi a lumii întregi. Vorbind despre perioada de pregătire pentru venirea Mântuitorului Hristos, Patriarhul nostru a arătat că „timpul istoriei care se sfinţeşte este simbolizat de cifra şapte şi aceste generaţii de două ori câte şapte arată că Mântuitorul Iisus Hristos vine în lume printr-o dublă pregătire. O pregătire iniţiată de Dumnezeu şi o pregătire a oamenilor care răspund lui Dumnezeu. Dumnezeu are iniţiativa, trimite prooroci, face făgăduinţe, începe să desluşească pentru oameni locul unde Se va naşte Mântuitorul, timpul în care Se va naşte şi chiar detalii despre viaţa Mântuitorului, despre Pătimirile Lui, despre moartea şi despre Învierea Lui. Dar există şi răspunsul oamenilor care, inspiraţi de Dumnezeu, răspund lui Dumnezeu“. După cum a mai spus Patriarhul Daniel, în Evanghelia de ieri se arată că Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos nu este una obişnuită, prin apariţia, după prezentarea celor 42 de generaţii, a Maicii Domnului, ca persoana prin care Dumnezeu Fiul cel Nevăzut, Necuprins şi Veşnic devine văzut, cuprins şi om în istorie, în timp, întrupându-se, luând chip, luând umanitate din umanitatea Maicii Domnului. Maica Domnului apare ca persoana cea mai pregătită în urma pregătirii de generaţii.