De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Iaşul se transformă în scena corurilor de tineret din ţară şi din străinătate
Peste 35 de coruri din România şi din Republica Moldova, dar şi din Ucraina, Bulgaria, Guineea Ecuatorială vor transforma Iaşul într-o adevărată scenă a muzicii religioase, folclorice şi culte. În prima săptămână din luna iulie, aici se va desfăşura Festivalul-Concurs Coral Inernaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“.
În acest context, Asociaţia „Iubire şi Încredere“ Iaşi, organizatorul acţiunii, va aduce în atenţia publicului cele mai bune formaţii corale care cuprind persoane până la 40 de ani inclusiv, exceptând dirijorul.
În concurs, corurile se vor întrece pe cinci secţiuni:
1. Coruri de licee cu profil muzical şi seminarii teologice în care se studiază muzica;
2. Coruri de la universităţile de muzică şi de la facultăţile de teologie;
3. Coruri de tineri amatori, care nu studiază în şcoli cu profil muzical;
4. Coruri din diaspora; 5. Formaţii de muzică psaltică.
O secţiune aparte a festivalului, care se va desfăşura fără concurs, va fi aceea destinată corurilor de copii, incluzând Programul „Cantus Mundi“, coordonat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal“.
Corurile prezente din ţară şi din străinătate vor interpreta piese impuse şi la alegere, religioase, prelucrări folclorice şi culte din repertoriul naţional şi universal, iar prestaţia acestora va fi analizată de un juriu format de specialişti români şi străini. Cele mai bune trei coruri de la fiecare secţiune în parte vor primi premii, iar Trofeul „Gavriil Musicescu“ va fi acordat de juriu pentru cea mai bună formaţie corală din cadrul festivalului. Nu vor lipsi nici premiile speciale din partea partenerilor, a juriului sau a sponsorilor.
Mai mult decât un concurs
Dar festivalul nu va include doar competiţia propriu-zisă, ci va anima întreg Iaşul şi-l va pune pe note muzicale. Între 1 şi 7 iulie se vor organiza workshopuri, iar corurile prezente în concurs vor concerta şi la diverse instituţii de cultură, în spaţii publice şi la cămine de bătrâni.
Miniconcerte se vor organiza şi noaptea, şi ziua în cel puţin zece biserici, iar concertul culminant, care îşi propune să atragă mii de spectatori, se va desfăşura sâmbătă, pe 5 iulie, în grădina Palas Mall. Gala festivalului va avea loc a doua zi, la Opera Naţională. Aici vor participa corurile câştigătoare din ţară şi din străinătate de la toate secţiunile, dar şi invitaţi speciali precum Corul „Preludiu“, Corul „Capela Moldova“ al Radio-Televiziunii din Chişinău, Corul „Armonia“, Formaţia de muzică psaltică „Byzantion“.
În cadrul Festivalului-Concurs Coral Inernaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“ nu se percep taxe de înscriere, iar cazarea şi masa pentru artiştii din ţară şi din străinătate vor fi asigurate de către organizatori.