IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
„Icoana din sufletul copilului“, la Palatul Copiilor din Bucureşti
Ieri s-a deschis, la Palatul copiilor din Bucureşti, expoziţia de icoane care se înscrie în cea de-a XVI-a ediţie a concursului naţional de creaţie religioasă „Icoana din sufletul copilului“. Expoziţia face parte din etapa municipală a concursului şi grupează lucrări ale copiilor preşcolari până la elevi ai claselor liceale din Bucureşti. Sunt reprezentante 45 de şcoli. Expoziţia ţine până pe 10 iunie, când se vor acorda şi premiile pentru cele mai bune lucrări. Membrii juriului vor fi pr. Simion Bondar, consilier al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi profesorii metodişti Florica Tănase, Vladimir Baciu şi Iudita Borbely, din partea Inspectoratului Şcolar al Municiupiului Bucureşti, iar preşedinte, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Lucrările premiate vor participa la Olimpiada naţională „Meşteşuguri artistice tradiţionale“, care va avea loc în această vară la Sibiu, precum şi la Expoziţia finală de la Palatul Patriarhiei din noiembrie-decembrie, împreună cu lucrări ale unor copii din străinătate şi ale unor premianţi la ediţiile anterioare. De-a lungul anilor, s-au instituit, pentru creaţii deosebite, şi premii speciale: „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, „Dumitru Stăniloae“ sau premiul „Horia Bernea“.
Manifestarea are loc prin parteneriatul care există între Ministerul Educaţiei şi Cercetării, reprezentat ieri prin domnul inspector de specialitate Adrian Bâzgan şi Arhiepiscopia Bucureştilor, din partea căreia au fost de faţă domnul Aurel Vlaicu şi diac. Dan Daniel, inspector, respectiv consilier pentru probleme de patrimoniu. Pot fi apreciate la Palatul Copiilor icoane pe sticlă, pe lemn sau pe hârtie, dar şi diverse obiecte de artă religioasă: troiţe, ouă încondeiate, fotografii, povestiri în imagini etc. Toate exprimă plastic frumuseţea sufletului acestor copii şi tineri care se apropie cu bucurie şi cu emoţie de Dumnezeu, prin culoare şi formă. S-au remarcat la expoziţie şi câteva creaţii ale copiilor mai mici din cadrul Fundaţiei „Lorelai“, îndrumaţi de Luminiţa Ciupitu, profesor de arte plastice. La nivel naţional, concursul este organizat de revista „Chemarea Credinţei“ din cadrul Patriarhiei Române, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv inspectoratele şcolare. (Bogdan SCORŢEA)