La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”, în mijlocul credincioșilor Parohiei Bălușești
În seara zilei de miercuri, 11 august, credincioşii parohiei Bălușești din județul Neamț, dar şi din parohiile învecinate, au avut parte de un moment de aleasă bucurie. Cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost adusă pentru două zile în procesiune solemnă icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea” de la Mănăstirea Pângărați.
După ce icoana a fost întâmpinată în fața bisericii în prezența mulțimii de credincioși, în biserica parohială a fost săvârșită, începând cu ora 18:00, Taina Sfântului Maslu, de către un sobor de preoți, în fruntea cărora s-a aflat arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi şi cel care a împărtășit bucurie și binecuvântare comunității, prin aducerea copiei icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”, spre cinstire și spre închinare. Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele Valentin Tofan, protoiereu al Protopopiatului Piatra Neamț, părintele Bogdan Constantin, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, dar și alți slujitori ai parohiilor și mănăstirilor din zonă.
Programul liturgic special-dedicat acestui moment de intensă rugăciune și comuniune a continuat în noaptea de joi spre vineri cu slujba Privegherii „de toată noaptea” - Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie.
Ocrotitoare a familiei și ajutătoare pentru femeile care nu pot da naștere
Amintim faptul că icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare” - o copie în mărime naturală a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea” de la Mănăstirea Dohiariu din Muntele Athos - a fost adusă la Mănăstirea Pângărați din județul Neamț la sfârșitul anului trecut, în ziua de 3 noiembrie. Ea este cunoscută în întreaga lume ortodoxă ca ocrotitoare a familiei și ca ajutătoare pentru femeile care nu pot da naștere.
Cea mai mică parohie din Protopopiatul Piatra Neamţ
Satul Băluşeşti din comuna Dochia este situat în partea centrală a judeţului, la o depărtare de 18 km, spre răsărit, de oraşul Piatra Neamţ. Sfântul lăcaș cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost ridicat la anul 1904 cu cheltuiala localnicilor. El îşi trage fiinţa de la o altă biserică mai veche ridicată pe la 1830. În biserică nu s-a păstrat nici un document, singurele mărturii sunt inscripţia de pe clopotul bisericii şi un pomelnic din anul 1881. Biserica este situată în mijlocul satului, intrarea în curte facându-se prin partea de răsărit. Planul general al bisericii este în formă de cruce, cu un pronaos în partea apuseană care serveşte ca pridvor, cu cele două abside şi absida răsăriteană. Corpul ei este construit din bârne de lemn pe temelie şi soclu din zidărie de piatră, fiind acoperită cu tablă. Deasupra pronaosului se ridică direct din acoperiş turla clopotniţei.
Din anul 2005 satul Băluşeşti a devenit parohie, până atunci fiind arondat ca filie parohiei Itrineşti. Astăzi, Parohia Băluşeşti este cea mai mică din Protopopiatul Piatra Neamţ, având în componența ei doar 18 familii și alte 12 persoane văduve.