Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, la Parohia Silișcani
O copie a Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos a fost adusă duminică, 9 februarie 2020, la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Silișcani, județul Botoșani.
Icoana, adusă cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a stat câteva zile la Mănăstirea Sângeap-Basaraba din județul Iași, păstorită de părintele stareţ Gavriil Alexa, fiind dusă apoi duminică la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh”-Silișcani, păstorită de părintele Andrei Manolea.
Sute de credincioși, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, au participat la momentul primirii icoanei, urmat de o procesiune în fruntea căreia s-a aflat starețul Mănăstirii Popăuți, arhimandritul Ioan Harpa, exarhul județului Botoșani.
Evenimentul religios a început la ora 17:00, iar credincioșii, alături de preoții și monahii prezenți, au citit Acatistul Maicii Domnului „Pantanassa”. Momentul de sărbătoare duhovnicească a fost încheiat cu predica ținută de către părintele Ioan Harpa, care a vorbit despre importanța lucrării Maicii Domnului în viața creștinilor, dar și despre importanța cinstirii icoanelor. Aducerea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Pantanassa” se înscrie într-o veche tradiție a înaintașilor noștri, care-și manifestau astfel evlavia față de odoarele care se aflau la Locurile Sfinte.
Sfânta Icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Pantanassa” a fost adusă la Mănăstirea Vatoped de către fericitul Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti. Icoana este cunoscută pentru minunile săvârșite, mai ales pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer. Icoana originală care o înfățișează pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este zugrăvită pe lemn, fiind realizată în secolul al XVII-lea.