De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Icoane ale „Şcolii de Laz“ expuse la Alba Iulia
La Galeria de Artă din Alba Iulia a avut loc joi, 12 ianuarie, vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă "Maria Poenariu şi a şasea generaţie". În cadrul evenimentului a avut loc şi un microrecital de muzică folk, susţinut de Davinia Anca şi Alexandra Corpade, eleve ale Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia.
Vernisajul s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de care au mai participat monahii, profesori, autorităţi locale şi albaiulieni iubitori de artă sacră. Maria Poenariu este ultima descendentă a vestiţilor zugravi de icoane din Laz, în casa cărora erau atelierele "Şcolii de Laz". Şcoala de pictură pe sticlă numără treisprezece generaţii de pictori, din care nouă cu numele Poenariu. Familia Poenariu îşi are originile în Poiana Sibiului, mutarea şi începerea activităţii picturale de la Laz având rădăcini istorice din secolul al XVIII-lea. Casa părintească a familiei de pictori a fost transformată în muzeu. Atelier de icoane la Schitul "Sfântul Lazăr" Maria Poenariu a transmis maicilor de la Schitul "Sfântul Lazăr" din Alba Iulia tainele meşteşugului, aici fiind înfiinţat, în 2011, un atelier de icoane pe sticlă care-i poartă numele şi un muzeu în care sunt adăpostite icoane vechi de Laz, din secolul al XIX-lea. Maicile de la schit, sub îndrumarea spirituală a maicii stareţe Maria Vulcu, păstrează cu fidelitate tradiţia picturii de Laz, devenind a şasea generaţie de pictori care urmează stilul pictural "Poenariu". Prezent la vernisaj, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, în cuvântul său, a afirmat: "Noi, oamenii, suntem, în parte, produsul simţurilor noastre. Ceea ce vedem, auzim şi trăim are influenţă asupra sufletului şi felului nostru de viaţă. Privind la imagini curate şi sfinte, ni se sfinţesc inima şi mintea, devenim asemenea chipului din icoană. În fond, chemarea noastră este să ne dăltuim fiinţa şi viaţa după chipul preafrumos al lui Hristos".