„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Icoane pe sticlă ale copiilor expuse la Alba Iulia
Zilele acestea, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost vernisată o inedită expoziţie de icoane. Cele 240 de icoane pe sticlă expuse au fost realizate de copiii din opt parohii ale judeţului Alba, partenere ale proiectului "Patrimoniul de acasă", desfăşurat pe perioada vacanţei de vară şi care se află în al doilea an de activitate.
La acest proiect, care a urmărit iniţierea elevilor din clasele primare şi gimnaziale în tehnica pictării pe sticlă şi stimularea gustului artistic şi a respectului pentru valorile artei tradiţionale româneşti, au participat peste 200 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani din centrele cultural-catehetice: Alba Iulia, Bucerdea Vinoasă, Cut, Galda de Jos, Hăpria, Limba, Miceşti şi Stremţ. Tot cu această ocazie a fost lansat volumul "Îndrumarul ucenicului iconar. Caiet de modele", o lucrare ce însumează în paginile sale imagini şi informaţii folositoare celor care doresc să picteze icoane pe sticlă. În Arhiepiscopia Alba Iulia funcţionează 14 centre cultural- catehetice, în cadrul cărora se desfăşoară o misiune bogată cu tinerii, misiune concretizată în numeroase activităţi: pictură de icoane pe lemn şi sticlă, grupuri folclorice de dansuri populare, discuţii pe teme religioase, în principal, dar şi pe teme legate de viaţa, problemele şi preocupările tinerilor, acţiuni filantropice, de ecologizare şi de voluntariat, proiecţii de filme şi discuţii pe marginea lor, ateliere de olărit şi de ţesătură, precum şi acţiuni de valorificare a patrimoniului cultural local, prin care copiii şi tinerii să înveţe cât mai multe despre tradiţiile strămoşilor lor. (Pr. Florin Croitoru)