În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Icoanele sfinţilor - o mărturisire ortodoxă“
Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi a găzduit, duminică, vernisajul expoziţiei intitulate „Icoanele sfinţilor - o mărturisire ortodoxă“. Evenimentul, deloc întâmplător organizat în Duminica Ortodoxiei, s-a dorit a fi atât o sărbătoare a biruinţei adevărului asupra ereziilor, cât şi o mărturisire tăcută, dar de o deosebită sensibilitate, a credinţei, prin intermediul icoanelor.
În cadrul expoziţiei vernisate duminică, care va fi deschisă publicului până pe data de 14 aprilie, sunt expuse icoane pictate în atelierele mănăstirilor Bucium şi „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, precum şi o serie de reproduceri după miniaturile vrednicului de pomenire mitropolit şi cărturar Anastasie Crimca, realizate de maicile de la Mănăstirea Dragomirna, judeţul Suceava.
„Duminica Ortodoxiei este o zi specială şi preţioasă pentru creştini, o zi în care prăznuim nu doar biruinţa adevărului asupra minciunii, biruinţa adevăratei cunoaşteri a Dumnezeului Celui Viu, ci şi pe mărturisitorii acestor adevăruri, preoţi, monahi şi credincioşi. Şi iată cum, în această expoziţie pe care o vernisăm astăzi, monahii şi monahiile ale căror icoane sunt expuse aici sunt mărturisitori tăcuţi ai adevărului credinţei, ai frumuseţii şi adevărului Ortodoxiei. Să ne bucurăm de biruinţa dreptei credinţe, să ne-o asumăm şi să mulţumim lui Dumnezeu, care ni se descoperă şi în acest mod, arătându-ne căile mântuirii“, a subliniat, în deschiderea vernisajului, arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.
„Icoanele au o încărcătură spirituală care se transmite privitorului“
În continuare, invitatul special al expoziţiei, doamna prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, doctor în istoria artei, a subliniat nivelul profesional ridicat al lucrărilor expuse.
„Primul lucru pe care l-aş remarca la expoziţia găzduită în această superbă Sală Gotică este nivelul profesional înalt al icoanelor expuse. Chiar şi la o privire nu neapărat atentă de cunoscător, se observă faptul că lucrările nu sunt ceea ce am putea numi «de serie», că sunt realizate cu materiale şi cu tehnici diferite, dar de o foarte bună calitate şi, mai ales, că îndeplinesc cea mai importantă menire a unei icoane: au o încărcătură spirituală care se transmite privitorului. Toate acestea fiind însumate, putem spune că expoziţia de faţă este una care bucură atât ochiul, cât mai ales inima celui ce o vizitează“, a spus prof. univ. dr. Tereza Sinigalia.
„Traversăm, astăzi, o criză de identitate a icoanei“
În încheierea mesajelor adresate în cadrul vernisajului, protos. Irineu Bălan, stareţul Mănăstirii „Tuturor Sfinţilor“ Bucium, şi stavrofora Macrina Săuciniţanu, stareţa Mănăstirii Dragomirna, au mulţumit auditoriului pentru prezenţă, Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea dată în realizarea evenimentului, şi arhim. Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, pentru sprijinul acordat în organizarea în cele mai bune condiţii a expoziţiei.
„Pictorul iconar este asemenea unui preot care predică adevărul de credinţă prin imagine. Spre deosebire, însă, de un artist, care pune accentul pe etalarea propriilor sentimente în lucrările sale, pictorul iconar are datoria de a reflecta iubirea lui Dumnezeu în tot ceea ce face. Icoana pe care o pictează trebuie să corespundă rigorilor artistice, dar să şi respecte, totodată, din punct de vedere teologic şi dogmatic adevărurile de credinţă. Dacă nu îndeplineşte cele două condiţii, nu este icoană, este doar un tablou religios.
Mi-aş dori ca vizitatorul ce va păşi pragul acestei expoziţii să poată înţelege şi să aprecieze munca unui pictor iconar, mai ales că traversăm o criză de identitate a icoanei în ziua de astăzi, imaginea adevărului şi sfinţeniei fiind, nu de puţine ori, denaturată. De aceea, ne bucurăm mult că avem ocazia de a expune în faţa unui public mai larg aceste icoane şi ne-am propus să realizăm câte o expoziţie de acest gen cel puţin în fiecare Duminică a Ortodoxiei“, a spus protos. Irineu Bălan.
Icoanele pictate în atelierele mănăstirilor Bucium, Dragomirna şi „Sfinţii Trei Ierarhi“ vor putea fi admirate în perioada 25 martie-14 aprilie, în fiecare zi de marţi până duminică, între orele 10:00-19:00.