Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Iconomi stavrofori pentru Biserică şi Armată
Trei preoţi militari care activează în cadrul Secţiei de asistenţă religioasă a Statului-Major General au primit ieri din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, distincţia de iconom stavrofor.
Slujba de hirotesie a avut loc în Paraclisul istoric al Reşedinţei patriarhale, cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", în prezenţa membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc. "Această cooperare între Biserică şi Armată pe mai multe planuri se vede mai ales prin activitatea spirituală, duhovnicească, pastorală a preoţilor din unităţile militare. Faptul că în toate unităţile militare importante avem preoţi de calitate deosebită pentru activitatea pastorală ne arată dinamica Bisericii şi dinamica relaţiilor dintre Armată şi Biserică. Este un moment de bucurie, de felicitare şi în acelaşi timp o responsabilitate mai mare pentru că rangul acesta de iconom purtător de cruce sau stavrofor, cum se spune în limba greacă, este un semn de recunoştinţă şi de recunoaştere pentru activităţile desfăşurate, dar şi un îndemn pentru activităţi viitoare. Crucea arată deodată jertfelnicia săvârşită, împlinită, dar şi capacitatea de a continua o lucrare folositoare comunităţii, şi aici în special unităţilor militare", a spus Preafericirea Sa în cuvântul de învăţătură. La sfârşitul momentului solemn, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a oferit celor trei preoţi câteva daruri şi i-a felicitat, dorindu-le să îşi folosească în continuare talanţii în slujba Bisericii. "Fiecare dintre ei, pentru activitatea pastoral-misionară susţinută în ţară, dar şi în teatrele de operaţie, au fost propuşi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru a primi distincţia de iconom stavrofor, având în vedere şi nivelul la care se află, şi nevoia de reprezentare la întâlnirile cu capelanatele NATO, parteneriatul pentru pace şi celelalte capelanate. Era nevoie ca ei să fie purtători de cruce pentru că ei reprezintă deopotrivă Biserica şi Armata", ne-a explicat părintele Constantin Ţanu, inspector general şi şeful Secţiei de asistenţă religioasă din cadrul Statului-Major General.