Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ierarhii ardeleni s-au întâlnit la Sâmbăta de Sus
La Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus a avut loc o şedinţă comună a Sinodului Mitropoliei Ardealului cu Sinodul ierarhilor din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Principala temă a discuţiilor a fost stabilirea condiţiilor de reluare a dialogului cu Biserica Greco-Catolică din Transilvania.
Nouă ierarhi din cele două mitropolii din Transilvania au participat la şedinţa comună de la Sâmbăta de Sus, a doua din acest an pentru arhipăstorii credincioşilor ardeleni. Întâlnirea de lucru a ierarhilor ardeleni a fost prezidată de cei doi mitropoliţi - Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi Înalt Preasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Astfel de şedinţe în comun se impun drept o necesitate pentru ca problemele pastorale din Transilvania să-şi găsească soluţii de comun acord. "Ne-am bucurat de prezenţa ierarhilor din Ardeal la această şedinţă. S-au discutat probleme comune şi prin aceasta am împlinit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca cel puţin două dintre şedinţele sinoadelor mitropolitane să le facem împreună. Ne bucurăm să luăm hotărâri împreună şi mai ales să găsim soluţii împreună", a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Probleme pastoral-misionare Principalul punct de discuţie aflat pe ordinea de zi au fost problema conflictelor dintre comunităţile ortodoxe şi cele greco-catolice, situaţia din parohiile multiconfesionale şi în special a celor în care există litigii privitoare la patrimoniul parohial. Întrucât situaţiile din anumite comunităţi sunt dificile, se impune un real şi onest dialog, luând în considerare şi invitaţia Patriarhiei Române de anul trecut de a relua dialogul cu Biserica Greco-Catolică. "Problemele pe care le-am discutat sunt cele specifice Transilvaniei. Sunt probleme de natură pastorală şi misionară, pe care trebuie să le rezolvăm împreună pentru că, în general, sunt aceleaşi probleme în ambele mitropolii. Credem că le vom găsi rezolvare la toate, cu ajutorul lui Dumnezeu. Transilvania este, din punct de vedere confesional, într-o situaţie mai specială şi de aceea trebuie să facem faţă problemelor respective", a menţionat IPS Mitropolit Andrei. Precedenta şedinţă comună a celor două sinoade mitropolitane a avut loc pe 4 iulie 2011, la Mănăstirea Râmeţ. Atunci, s-a discutat reluarea dialogului cu Biserica Greco-Catolică şi s-a hotărât reeditarea cărţii intitulate "Relaţiile actuale dintre ortodocşi şi greco-catolici", apărută la Editura "Renaşterea" a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care se constituie totodată un suport istoric şi juridic asupra situaţiei diferendului patrimonial existent între ortodocşi şi greco-catolici astăzi. Printre problemele dezbătute pe 4 iulie la Mănăstirea Râmeţ s-au mai aflat şi rânduiala primirii în Biserica Ortodoxă a eterodocşilor, dar şi canonizarea unor noi sfinţi români.