În duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în filia Valea Mare, Parohia Căprioara din judeţul Arad, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Obreja, judeţul Caraş Severin, iar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Freidorf, judeţul Timişoara.
La invitaţia preotului paroh Laurenţiu Ioan Suba şi a credincioşilor din Valea Mare, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit pe frumoasele meleaguri de pe Valea Mureşului pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările de reparaţii exterioare şi interioare, care s-au realizat la clădirea bisericii cu hramul "Naşterea Maicii Domnului".
În cuvântul de învăţătură, IPS Timotei a subliniat importanţa duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, care, aflându-se în perioada prăznuirii Naşterii Maicii Domnului, anunţă cea de-a doua sărbătoare a noului an bisericesc, început la 1 septembrie, şi prilejuieşte legătura semnificativă între două momente măreţe ale istoriei sfinte şi totodată de bucurie pentru cei credincioşi: venirea în lume a Fiului Omului şi înălţarea la cer prin jertfa crucii. "Dumnezeu Însuşi nu a venit să judece lumea, ci să o mântuiască din iubirea de oameni, căreia aceştia trebuie să-i răspundă cu bucuria pe care o dă mijlocirea Maicii Domnului şi puterea Sfintei Cruci", a arătat Înalt Preasfinţia Sa.
Tot în cuvântul de învăţătură, IPS Timotei, referindu-se la lucrările de la biserică şi lăudând efortul făcut, a conturat faptul că nu opera în care sunt investiţi mulţi bani este mare, ci cea în care este investit mult suflet.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul paroh a adus mulţumiri IPS Timotei pentru grija părintească ce o poartă Parohiei Căprioara, respectiv filiei Valea Mare, de asemenea a adus cuvinte de mulţumire conducerii locale şi judeţene, precum şi credincioşilor jertfelnici care l-au sprijinit nemijlocit pe toată perioada celor şapte ani de activitate pastoral-misionară în această parohie.
Bucurii duhovniceşti pe Valea Bistrei
Tot duminică, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Obreja din Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel".
"Dacă ieri am preacinstit-o pe Maica Domnului, la praznicul Naşterii Maicii Domnului, iată că astăzi Biserica noastră îi pomeneşte şi-i cinsteşte pe părinţii Maicii Domnului, sfinţii, drepţii şi dumnezeieştii părinţi Ioachim şi Ana, pe care noi îi pomenim după fiecare sfântă slujbă. Astăzi, 9 septembrie, Biserica noastră îi cinsteşte aşa cum se cuvine, căci ei au fost aleşi de Dumnezeu ca, la plinirea vremii, să o nască pe reprezentanta neamului omenesc, pe cea mai aleasă dintre toate neamurile, pe prunca Maria, care a devenit pururea Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu, pururea rugătoare pentru a noastră mântuire înaintea Tronului Sfintei Treimi", a arătat, între altele, Preasfinţitul Lucian.
"Parohia Obreja este una dintre cele mai vechi parohii, cu cei mai buni credincioşi din Episcopia Caransebeşului, chiar şi din întreg Banatul, recunoscuţi prin credinţa şi prin tot ceea ce fac pentru Dumnezeu şi pentru Biserică", ne-a mărturisit părintele protopop Liviu Drăgan.
La final, chiriarhul i-a oferit părintelui paroh Petru Itineanţu ordinul eparhial "Diploma de onoare Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul", precum şi o cruce pectorală în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru rodnica activitate pastorală desfăşurată în Parohia Obreja, părintele sărbătorind 30 de ani de slujire preoţească în localitate. De asemenea, a fost săvârşit un polihroniu cu ocazia aniversării zilei de naştere a Preasfinţitului Părinte Lucian, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului.
Vizită arhierească în Parohia Freidorf
Preasfinţitul Paisie Lugojanul a efectuat duminică, 9 septembrie, o vizită în Parohia Freidorf, din Protopopiatul Timişoara I. Aici, ierarhul a fost întâmpinat de soborul slujitorilor parohiei, în frunte cu pr. Mircea Lăutaş, parohul bisericii, precum şi de numeroşi credincioşi. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în biserica parohială cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh".
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Paisie a evidenţiat învăţăturile desprinse din pericopa duminicală a Evangheliei de la Ioan 3, 13-17, ce relatează convorbirea Mântuitorului Hristos cu Nicodim. În acest sens, Preasfinţia Sa a arătat că "tot acest dialog dintre Nicodim, învăţătorul Legii lui Israel, şi Mântuitorul Hristos are ca două puncte esenţiale naşterea prin botez, din apă şi din Duh, şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, ca fiind cele care ne dau nouă viaţa veşnică".
Parohia Freidorf, de pe raza Protopopiatului Timişoara I, cuprinde 970 de familii, cu 2.790 de credincioşi, şi are ca slujitori pe pr. Mircea Lăutaş, pr. Emanoil Pătrulescu, pr. Mircea Roşoiu şi pr. Ioan D. Ţârnea.
Biserica parohială cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh" a fost ridicată între anii 1975 şi 1980, iar slujba de târnosire a acesteia a fost oficiată la 6 iulie 1980 de către Înalt Preasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi Preasfinţitul Timotei Lugojanul, Episcop-vicar al eparhiei, în prezent Arhiepiscop al Aradului. Pictura sfântului lăcaş a fost realizată de prof. Ioan-Sulea Gorj, ajutat de pictorul Ioan Someşan
. (Pr. Vasile Pop, diac. Nicolae Codrea, Darius Herea, George Giurgiu)