„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Ierarhul din Mira Lichiei, prăznuit de românii din diaspora
Patru dintre bisericile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, între care şi Catedrala episcopală din Gyula, sunt închinate Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Făcătorul de Minuni, care a fost cinstit în ziua prăznuirii în chip deosebit de către românii ortodocşi din Ungaria.
Ieri, 6 decembrie, cu ocazia hramului Catedralei episcopale din Gyula, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi de un sobor din care au făcut parte toţi clericii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, dar şi alţi preoţi din România. Această sărbătoare a hramului, încă din timpul arhipăstoririi Preasfinţitului Părinte Sofronie Drincec, astăzi Episcopul Oradiei, a fost socotită în special ca o sărbătoare a copiilor români de la grădiniţa, şcoala generală şi liceul românesc din Gyula, care s-au adunat cu toţii la catedrală, pentru a-l cinsti împreună pe Sfântul Nicolae, cel milostiv şi atât de mult iubit în toată lumea creştină. În acest an, răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala episcopală din Gyula au fost date de către corul Ligii Tineretului Ortodox Român din Lugoj. Daruri pentru copii şi vârstnici Cu o zi înaintea praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, în duminica a 27-a după Rusalii, a fost rândul Bisericii Ortodoxe româneşti din Bichişciaba să îmbrace haine de sărbătoare. Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica din Bichişciaba, din sobor făcând parte părintele paroh Teodor Marc, consilierul economic al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi doi diaconi. Ca şi în anii trecuţi, la sfârşitul Sfintei Liturghii au fost împărţite daruri copiilor care au participat la dumnezeiasca Liturghie, după care, într-un cort special amenajat în curtea bisericii, prin implicarea preotului paroh şi cu sprijinul unor persoane şi instituţii locale, a fost oferită hrană caldă mai multor persoane nevoiaşe din această localitate, care este reşedinţa de judeţ a judeţului Bichiş (Békés). Astfel, biserica românească din Bichişciaba a prelungit peste veacuri lucrarea caritativă a Sfântului Ierarh Nicolae, care poartă de grijă până astăzi şi îi îndrumă duhovniceşte pe dreptmăritorii creştini din toată lumea, dar şi pe credincioşii ortodocşi români din Ungaria.