În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Imnul acatist, preacinstire şi mulţumire
În toate bisericile ortodoxe, în ziua de vineri din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paşti este săvârşită Denia Acatistului Bunei Vestiri sau Utrenia zilei de sâmbătă. În cadrul acestei slujbe a fost citit imnul acatist închinat Maicii Domnului.
La Catedrala Patriarhală, vineri, 27 martie, slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de soborul de slujitori ai catedralei. La finalul Deniei Acatistului Bunei Vestiri, Preasfinţia Sa a explicat că imnul acatist, din grecescul „akathistos“ care înseamnă „a nu sta jos“ sau „a sta în picioare“, a rămas în tezaurul liturgic al Bisericii Ortodoxe pentru a mulţumi Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu şi a slăvi taina întrupării Fiului lui Dumnezeu. A mulţumi, deoarece Maica Domnului este grabnic ajutătoare şi izbăvitoare din necazuri şi nevoi întregului neam omenesc, precum a fost evidenţiat în cadrul slujbei prin citirea istoriilor celor trei salvări miraculoase ale cetăţii Constantinopolului din faţa asediilor vrăjmaşilor. Fiindcă puterea omului este limitată şi nu izbândeşte nici măcar prin intermediul armelor, biruinţa s-a arătat în momentul în care poporul, la îndemnul Patriarhului Serghie al Constantinopolului, s-a rugat, a ţinut post şi a participat la privegheri şi la procesiunile cu relicvele Sfintei Cruci, cu icoana „nefăcută de mână“ a Domnului Iisus Hristos, cu icoana şi veşmântul Maicii Domnului şi cu alte sfinte odoare. Prin acest imn acatist se mai aduce Preasfintei Născătoare de Dumnezeu preacinstire pentru că „s-a făcut părtaşă la crearea din nou a lumii“, adică „Hristos S-a pogorât ca să ne facă din nou cale la ceruri“, a mai spus Preasfinţitul Episcop Ieronim Sinaitul.
„În grădina aceasta a Sfântului şi Marelui Post s-au adunat multe flori duhovniceşti, una câte una, care de care mai frumoasă şi această floare din seara aceasta (vineri, 27 martie) a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu se aşază şi ea în frumuseţea şi podoaba slujbelor Sfântului şi Marelui Post, aducându-ne mângâiere, speranţă, încurajare, îndrumare, pentru că Preacurata Născătoare de Dumnezeu, al cărei imn acatist l-am citit în cadrul Deniei, este aceea care ne îndeamnă necontenit să Îl urmăm pe Mântuitorul Hristos.
Cu acest mesaj să mergem la casele noastre, şi anume să urmăm tot ceea ce ne învaţă Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că învăţăturile Sale sunt dumnezeieşti şi de suflet mântuitoare“, a mai spus PS Episcop Ieronim Sinaitul.