În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Impactul teatrului creştin asupra elevilor
Într-un interviu despre importanţa artei creştine, renumitul actor Dan Puric declara: "Teatrul creştin îl ia pe om de la fast-food-uri cu ale lui, îl ia pe copil de la computer şi îl duce uşor-uşor, ca pe Scara Sfântului Ioan Scărarul, către zona unde începe să palpeze credinţa; îl duce până la poarta bisericii".
O mărturie în sprijinul acestei idei poate sta şi activitatea desfăşurată în cadrul cercului pedagogic al profesorilor de Religie ce a avut loc la şcoala "N. Iorga" din Iaşi luna trecută. Cu acest prilej, d-na prof. Carmen Tămăşanu, gazdă a evenimentului, a pregătit un program artistic deosebit, având ca momente reprezentative o scenetă religioasă denumită sugestiv: "Sufletul de copil - între bine şi rău", precum şi două jocuri de rol tragi-comice intitulate "Sâmburică Bramburică" şi "Guţă Covriguţă şi Zânica Mofturica". Sceneta şi jocurile de rol au fost interpretate de trupa de teatru religios a şcolii recent înfiinţată, compusă din actori amatori, elevi ai claselor a V-a. Mesajul lor a avut un impact emoţional deosebit, cu atât mai mult cu cât elevii au fost răsplătiţi pentru eforturile lor cu premiul I pentru secţiunea de dramaturgie la un prestigios concurs interşcolar, organizat de către ISJ Iaşi, denumit "Stilul meu de viaţă sănătos". Teatrul creştin cu destinaţie didactică poate fi o cale de solidarizare între Biserică, Şcoală şi Familie, deoarece copiii au o naturaleţe debordantă în ceea ce priveşte modul de a se substitui personajelor pe care trebuie să le interpreteze. Elevii au dat viaţă cu dezinvoltură la o serie de virtuţi creştine precum: Vorba bună, Bunătatea, Curajul, Pacea, Rugăciunea, dar şi unor păcate ca: Minciuna, Tristeţea, Mânia, Frica, Lenea, Mândria; în mijlocul acestora se afla sufletul copilului care se zbate permanent între cele două dimensiuni existenţiale: binele şi răul, după cum ne descrie Sf. Nicodim Aghioritul în celebra carte "Războiul nevăzut". La final, d-na profesor Carmen Tămăşanu a susţinut un referat cu titlul "Jocul de rol şi dramatizarea - mijloace de asigurare a participării active şi conştiente a elevilor la propria formare" pentru a evidenţia într-un mod mai concret importanţa teatrului religios în formarea elevilor. D-ra prof. metodist Mocanu Elena, responsabil de cerc, a punctat cu mult tact realizările d-nei profesoare Tămăşanu şi a apreciat în chip deosebit eforturile celor implicaţi în reuşita acestei frumoase activităţi. Părintele Ioan Chirvasă, invitat la această activitate didactică, a rezumat în cuvinte elogioase necesitatea activităţii religioase în şcoli, precum şi a colaborării fructuoase între cele 3 instituţii esenţiale, care pot şi trebuie să asigure viitorul societăţii: Biserica, Şcoala şi Familia.