Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit duminică, 24 noiembrie 2024, Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Slobozia. În cadrul slujbei,
Împăraţii Ortodoxiei ocrotesc o nouă biserică la Vaslui
Peste 2.000 de credincioşi din oraşul Vaslui şi din împrejurimi au participat ieri la sfinţirea bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Sfântul Mina“, din zona Gară a oraşului Vaslui. Slujba a fost oficiată de Arhiereu-Vicarul Episcopiei Huşilor, Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanul, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi. La finalul sluj-bei de sfinţire, Preasfinţia Sa a dat binecuvântare credincioşilor prezenţi pentru a trece prin sfântul altar, explicând „că există obiceiul ca, după sfinţirea unei biserici, în sfântul altar să intre atât bărbaţii, cât şi femeile, să se închine la sfânta masă nou-sfinţită, în piciorul căreia s-au pus moaştele sfinţilor martiri care şi-au dat viaţa pentru Hristos, Cel care, prin moartea şi prin Învierea Lui, ne-a dăruit nouă, tuturor, viaţă veşnică; de aceea, mergeţi în sfântul altar pentru a săruta sfânta masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, pentru ca, după ce se va termina Sfânta Liturghie, să vă întoarceţi la casele dumneavoastră, purtând binecuvântarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ajutorul şi darul Său, care să ne ocrotească pe toţi“. Credincioşii care au trecut ieri prin sfântul altar s-au putut închina la moaştele mai multor sfinţi, aduse spre închinare de la Catedrala episcopală din Huşi.
Hram, la două zile după sfinţire Biserica închinată Împăraţilor Ortodoxiei şi Sf. Mare Mucenic Mina, a cărui pomenire o prăznuim mâine, este ctitoria preotului Constantin Pârcălabu, actualmente paroh în satul Văleni, şi a fost fost construită în ultimii zece ani. „La sfârşitul anului 1995-începutul lui 1996, pe când eram preot II la parohia «Sf. Ioan», trecând prin zona Gării, am văzut un loc liber şi am găsit de cuviinţă că ar fi bine să ridicăm aici o biserică. Şi, într-o perioadă în care societatea pe care o avem în afară şi de care se ocupă doamna preoteasă mergea bine - aveam o rezervă de bani -, am început în 1998 să punem în fapt această dorinţă. PS Ioachim, Episcopul Huşilor, ne-a încurajat în această lucrare, încât nici până astăzi nu ne-am pierdut avântul. Nu pot spune că nu am avut şi participarea credincioşilor din parohia Văleni, acolo unde slujesc, însă gardurile, fundaţia, biserica propriu-zisă, casa, au fost realizate sută la sută cu chetuielile proprii. Şi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să realizăm acestă lucrare. Apoi au început să mai vină donaţii de la anumiţi credincioşi care m-au ajutat mai mult în dotări, veşminte, sfinte vase, catapeteasmă, sculptură etc“, ne-a declarat pr. Constantin Pârcălabu, care a condus până acum lucrările de construcţie a încă două biserici în parohiile în care a slujit în cei 28 de ani de preoţie. Hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost ales întrucât ctitorul bisericii poartă numele Constantin, împăraţii care au legiferat creştinismul fiind şi ocrotitorii familiei sale, iar cel de-al doilea hram, al Sf. M. Mc. Mina, a fost ales datorită evlaviei căpătate în timp de părintele, pentru martirul lui Hristos. „În 1980, când am intrat în preoţie, parohia la care slujeam avea o filie la Pârveşti. Acolo a fost mănăstire, iar acea biserică adăpostea moaştele Sfântului Mina, la care am căpătat o mare evlavie, datorită ajutorului primit. Totodată, legătura cu biserica de la Pârveşti, care era din lemn, explică şi faptul că biserica sfinţită astăzi în Vaslui este din lemn“, a mai spus preotul Pârcălabu. După slujba de sfinţire, Arhiere-Vicarul de la Huşi a oficiat, pe o scenă special amenajată în stânga bisericii, Sfânta Liturghie, care a strâns la un loc mulţime de vasluieni. Sărbătoarea continuă astăzi cu slujba de Priveghere pentru cinstirea Sfântului Mina, al doilea ocrotitor al bisericii, iar mâine se va oficia Sfânta Liturghie în zi de hram. (N.B.)