Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
„În fiecare sfânt sălăşluieşte Mântuitorul Iisus Hristos”
Sărbătoarea Sfântului Irodion de la Lainici a adunat sute de credincioşi în cinstitul aşezământ monahal de pe defileul Jiului. Cu acest binecuvântat prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.
Câteva sute de credincioşi veniţi din întreaga Oltenie, dar şi de peste munţi, îndeosebi din judeţul Hunedoara, l-au sărbătorit duminică, 3 mai, pe Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, ocrotitorul Mănăstirii Lainici. La ceas de mare bucurie duhovnicească, în mijlocul credincioşilor s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii ce poartă hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Cuvios Irodion”. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei: Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Momentele liturgice închinate Sfântului Irodion au început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia şi slujba Privegherii.
„Hristos este gata să ne ridice din durerile şi necazurile pe care le avem”
Textul pericopei evanghelice din Duminica a 4-a după Sfintele Paşti, despre vindecarea slăbănogului din Vitezda (Ioan 5, 1-15), a fost tâlcuit de IPS Părinte Mitropolit Ioan, care a subliniat faptul că Mântuitorul este Acela care ne ridică şi pe noi din patul suferinţei şi al păcatului, aşa cum a făcut cu bolnavul paralizat de la Vitezda. “Mântuitorul Hristos l-a ridicat pe slăbănog din boala şi suferinţa pe care le avea de 38 de ani. Dar te întreb frate creştine, pe tine cine te-a ridicat din patul tău în dimineaţa aceasta? Fără îndoială că Hristos este Acela care, în fiecare dimineaţă, de când ne-am născut, ne deschide pleoapa ochilor ca să vedem raza de soare, să păşim în lumea aceasta, să muncim şi să putem aduce slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale cele bogate pe care le revarsă asupra noastră. Să întindem numai mâna şi să ne deschidem inima, căci Hristos Dumnezeu este permanent lângă noi, gata să ne ridice din aşternuturile noastre, din durerile şi necazurile pe care le avem. Ne spune astăzi Mântuitorul: Lăsaţi-mă să vă vindec, lăsaţi-mă să vă înviez şi să vă fiu alături, căci mâna mea este întinsă spre ajutorul fiecărui pământean, ce ridică privirea spre albastrul infinit al cerului lui Dumnezeu”, a spus IPS Ioan.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Irineu a exprimat bucuria duhovnicească prilejuită de sărbătoarea Sfântului Irodion şi a mulţumit ierarhilor şi tuturor celor prezenţi pentru participarea la acest eveniment deosebit pentru Mănăstirea Lainici şi pentru întreaga Biserică din Oltenia. ”A rânduit Bunul Dumnezeu ca în această sfântă şi binecuvântată zi, după praznicul Învierii Domnului, să fim prezenţi la Mănăstirea Lainici pentru a-l cinsti pe unul dintre părinţii ocrotitori şi rugători ai noştri înaintea lui Dumnezeu, Sfântul Cuvios Irodion. În toate slujbele săvârşite, începând cu Vecernia şi Privegherea de sâmbătă seara şi continuând cu Acatistul şi Sfânta Liturghie de duminică, am simţit prezenţa Sfântului Irodion care ne-a înconjurat cu dragostea sa, aşa cum o face întotdeauna, însă în ziua praznicului sărbătoarea este mai bogată, mai frumoasă, mai plină de har şi de duh sfânt. Ştim că în fiecare sfânt sălăşluieşte Mântuitorul Iisus Hristos şi ori de câte ori sărutăm icoana sfântului sau cinstitele sale moaşte, Îl îmbrăţişăm pe însuşi Mântuitorul Hristos, sau mai bine zis, Mântuitorul ne îmbrăţişează pe noi. Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi de mare bucurie duhovnicească şi Sfântului Cuvios Irodion, care ne-a ales pe noi, cu păcatele şi greşelile noastre, să-l cinstim, să-l preamărim cu cântări de laudă. De asemenea, mulţumim tuturor celor care ne sunt alături, IPS Părinte Mitropolit Ioan, care a fost stareţ aici şi a pus piatra de temelie la biserica cea nouă a mănăstirii şi iată că, după 20 de ani, vine şi slujeşte în calitate de Mitropolit al Banatului, precum şi celorlalţi părinţi arhierei, preoţi şi diaconi, părintelui stareţ Ioachim Pârvulescu, tuturor credincioşilor veniţi în număr mare la acest praznic. Tuturor să vă dăruiască Dumnezeu pace şi bucurie şi să plecaţi de aici încărcaţi sufleteşte de rugăciunile Sfântului Irodion şi de harul Duhului Sfânt”, a încheiat IPS Irineu.
După Sfânta Liturghie, cei şase arhierei, preoţii, diaconii şi mulţimea credincioşilor prezenţi au purtat în procesiune racla cu moaştele sfântului împrejurul bisericii mari. Prăznuirea „Luceafărului de la Lainici” s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, organizată în trapeza mănăstirii, prin osteneala părintelui stareţ Ioachim Pârvulescu şi a întregii obşti de călugări. (Preot Gheorghe Cioiu)