La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
În Iaşi se va ridica o biserică închinată Sfântului Ierarh Dosoftei al Moldovei
▲ Duminică s-a pus piatra de temelie a bisericii parohiale din noul cartier al Iaşului, I. C. Brătianu ▲ Slujba a fost oficiată de un sobor de 13 preoţi ▲ La eveniment au fost prezenţi invitaţi speciali, enoriaşi şi apropiaţi ai parohiei ▲
În cartierul I. C. Brătianu din Iaşi a avut loc, duminică, slujba de sfinţire a locului, unde se va construi biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“, „Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei“ şi „Sfânta Muceniţă Lucia“. Slujba de sfinţire a locului viitoarei biserici a fost oficiată de un sobor de 13 preoţi - de mir şi călugări - din Iaşi şi din împrejurimi, condus de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhimandritul Varlaam Merticariu, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi locţiitor de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La eveniment au fost prezenţi invitaţi speciali, enoriaşi şi apropiaţi ai parohiei. La sfârşitul slujbei, arhim. Varlaam Merticariu a vorbit despre semnificaţia ritualului sfinţirii locului unei biserici: „Ritualul sfinţirii locului unei biserici decurge din textele rugăciunilor, care s-au rostit în timpul slujbei. S-a săvârşit o agheazmă specială pentru alungarea puterilor potrivnice, s-a sfinţit o piatră de temelie, în care s-au pus şi fragmente din sfintele moaşte ale sfinţilor ocrotitori. Tradiţia străveche a Bisericii spune că, încă din antichitate, bisericile se ridicau doar pe mormintele sfinţilor. S-au citit rugăciuni în cele patru puncte cardinale, în semn că biserica devine un far pentru călătorii din lumea aceasta, de oriunde s-ar afla, în orice loc şi în orice timp“. Părintele Varlaam şi-a exprimat apoi bucuria că, în vremurile noastre, cartierele noi care se construiesc prevăd, pe lângă celelalte instituţii publice, şi un loc pentru biserică. O biserică necesară La final, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor a transmis binecuvântarea şi recunoştinţa Preafericitului Patriarh Daniel tuturor celor care s-au împlicat, în special deputatului Relu Fenechiu, care s-a angajat să înceapă această lucrare prin oferirea terenului şi contribuţia familiei sale, înscriindu-se astfel în tradiţia ctitorilor, binefăcătorilor şi ziditorilor de biserici. Parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din cartierul I. C. Brătianu din Iaşi a fost înfiinţată în luna decembrie a anului 2006. De atunci, susţine o bogată activitate administrativă, catehetică şi culturală, reuşindu-se astfel, ca din luna noiembrie 2007, să fie iniţiate lucrările de amenajare a locului, unde, duminică, s-a oficiat slujba punerii pietrei de temelie a bisericii parohiale. După cum ne-a declarat preotul paroh Aurel Mărgineanu, construirea unei biserici în acest cartier nou, început cu patru ani în urmă, dar în care sunt deja locuitori, este o necesitate. „Din cauza faptului că locuitorii sunt foarte diferiţi, provenind din toate zonele Iaşului sau din alte zone ale ţării, veniţi aici doar pentru o locuinţă, s-a simţit nevoia duhovnicească stringentă a creării unei coeziuni, care să conducă bunul mers al comunităţii“, a subliniat pr. Aurel Mărgineanu. (Iuliana ONOFREI)