Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
În lume
- Un grup de misionari ortodocşi predică în unităţile militare ale Cosmodromului „PleseŢk“: Parohul Bisericii „Sf. Arh. Mihail“ din oraşul Mirnâi, Artemie Emke, organizează un ciclu de convorbiri duhovniceşti pentru soldaţii si ofiţerii cosmodromului „Pleseţk“, anunţă mospat.ru. Călătoria misionară, în care sunt antrenaţi mai mulţi preoţi, a început pe 25 februarie şi va dura o săptămână. Până sâmbătă, 1 martie, misionarii au efectuat vizite în opt unităţi. În fiecare dintre acestea, ei au săvârşit Sfânta Liturghie.
Aproximativ 100 de soldaţi şi ofiţeri s-au spovedit şi împărtăşit cu această ocazie, iar 15 au fost botezaţi. „Din programul călătoriei misionare, în afara convorbirilor individuale şi colective a făcut parte şi vizionarea filmului «Ostrovul», precum şi concerte de muzică corală, organizate de studenţii Universităţii «Sf. Tihon» din Moscova, a declarat comandantul grupului de ajutor social-psihologic al cosmodromului, locotenent-colonelul Mihail Kolpakov. Colaborarea Bisericii Ortodoxe Ruse cu centrul forţelor armate cosmice din Rusia de Nord se desfăşoară deja de câţiva ani. La 4 noiembrie 2006 s-a semnat un acord de colaborare între eparhia de Arhanghelsk şi Holmogorsk şi cosmodrom, cu scopul de a păstori duhovniceşte militarii angajaţi, dar mai ales pe cei în termen. În mod tradiţional deja, la aceste călătorii misionare participă studenţii Universităţii „Sf. Tihon“ din Moscova, care organizează concerte şi dau răspunsurile liturgice la slujbe. (E.R.) - Turcia a aprobat legea care prevede restituirea proprietăţilor comunităţilor non-musulmane: Potrivit cotidianului „Todayâs Zaman“, Parlamentul turc a aprobat legea care reglementează restituirea proprietăţilor confiscate de stat fundaţiilor comunităţilor minoritare non-musulmane, şi care permite acestor fundaţii să primească ajutor financiar internaţional. Această lege, menită aparent să întâmpine cerinţele Uniunii Europene în vederea integrării Turciei, nu a fost bine primită de către nationaliştii turci, care au declarat că atunci când vor prelua puterea o vor anula. În timp ce această lege a trecut de Parlament, Turcia continuă procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a prelua orfelinatul Patriarhiei Ecumenice situat pe insula Buyukada.