Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„În lumina Cuvântului“ - o nouă apariţie editorială
De curând a apărut la Editura Mitropoliei Olteniei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cartea "În lumina Cuvântului. Dialoguri cultural-teologice", autor Ana Ocoleanu.
Cartea este structurată în două mari capitole, "Telogie" şi "Cultură", cu o abordare amplă în domeniile: teologie, literatură, filosofie şi arte. Şirul interviurilor este deschis de IPS Părinte Irineu şi se continuă armonios cu alte 26 de materiale în care fiecare intervievat este un "personaj" aparte, cu ideile, trăirile şi gândurile proprii, pe care le duce cu el peste tot, uneori chiar şi o viaţă întreagă. Fiecare are ceva de spus şi o spune simplu, cu acea simplitate care mereu încântă. Cu toată această diversitate, cartea are o unitate de substanţă dată de ideile exprimate. Cum altfel s-ar putea explica legătura dintre vorbele unor teologi precum pr. Ilie Moldovan - "Martiriul este un dar dumnezeiesc: nu-l are nimeni dacă nu-l dă Hristos", sau pr. Jan Nicolae - "Să comunicăm cuvântul lui Dumnezeu într-un mod cuminecător", şi cele ale unor literaţi - "În momentul în care şi se întâmplă lucruri absolut uluitoare, înseamnă că Dumnezeu îţi zâmbeşte" (Robert Şerban) sau "Nu spun că asupra mea au fâlfâit îngerii, nici că a fost Duhul Sfânt, dar, probabil, ceva a fost" (Şerban Foarţă) - şi artişti: "Aceşti oameni şi-au păstrat puritatea şi frumuseţea interioară datorită credinţei" (Tudor Gheorghe) sau "Practic, inspiraţia vine de la Dumnezeu" (Marius Hristescu). În speranţa că această lucrare va fi răsfoită cu plăcere de cei interesaţi, dorim ca autoarea să-şi continue demersul de a publica şi alte opere interesante pentru cititori.