Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„In memoriam Constantini Daicoviciu“
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a organizat în perioada 17-20 februarie cea de-a 41-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In memoriam Constantini Daicoviciu“. Tema din acest an a manifestării a fost „Dunărea şi comerţul între Orient şi Occident din preistorie şi până în epoca contemporană“.
Simpozionul a debutat în Aula „Musei Caransebesiensis“ cu câteva piese de muzică clasică, interpretate de Cvartetul „Integro“ de la Opera Naţională din Timişoara. La deschiderea manifestării a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, autorităţi judeţene şi locale şi istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate (din Anglia, Franţa, Polonia, Italia, Austria, Croaţia şi Serbia).
Preasfinţitul Părinte Lucian a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru buna desfăşurare a evenimentului ştiinţific, prezentând câteva aspecte care arată că fluviul Dunărea nu este un simplu râu, ci este o apă sfântă. „Dunărea este într-adevăr fluviul care uneşte Europa creştină, este «râul sfinţit» care leagă Orientul ortodox de Occidentul catolic, şi nu în ultimul rând este «artera spirituală» care leagă cei doi «plămâni» ai Bisericii Apostolice Universale, Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică, prin care respiră şi trăieşte în duh şi adevăr o lume care şi-a asumat de 2.000 de ani viaţa în Hristos. În Dunăre şi afluenţii săi şi-au găsit sfârşitul creştinesc şi moartea martirică pentru Biserica lui Hristos foarte mulţi misionari şi propovăduitori, dar şi foarte mulţi mărturisitori şi mucenici, printre care şi preotul daco-roman Montanus din Singidunum şi soţia sa Maxima, martirizaţi în anul 304“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian.
De asemenea, Preasfinţia Sa a dat citire rugăciunii pe care preotul Montanus a spus-o înainte de a se uni în veşnicie cu Hristos: „Doamne Iisuse Hristoase, Care ai pătimit pentru mântuirea lumii, primeşte sufletele robilor Tăi Montanus şi Maxima, care pătimesc pentru numele Tău. Creşte, Doamne, şi apără turma cea credincioasă a Bisericii Tale din Singidunum şi de prin toate văile Dunării. Cu ochii minţii văd, Doamne, cum în această latură de pământ se ridică un popor nou, care cheamă numele Tău cel sfânt prin biserici, în limba romană“.
În primele două zile vor avea loc comunicări aferente secţiunilor: arheologie, arheologie medievală - ev mediu, studii clasice şi istorie modernă - contemporană. Simpozionul se va încheia cu o excursie tematică pe traseul Caransebeş - Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde participanţii vor vizita Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt“ din Oţelu-Roşu, Parcul arheologic şi Muzeul capitalei Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.