De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„În sens teologic, bisericile nu vor putea fi niciodată închise”
În Duminica a 5-a din Sfântul și Marele Post, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, informează eprb.ro.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre această nouă provocare a epidemiei de COVID-19, explicând situația închiderii pentru public a bisericilor şi îndemnând părintește la rugăciune pentru izbăvire.
„Permanent în istorie, Dumnezeu, prin necazuri şi suferinţe, a învățat poporul care este voia Sa. Domnul nu Și-a propus să omoare pe nimeni. Dacă voia să o facă, nu avea nevoie de coronavirus! Necazurile te ajută să creşti, de aceea trebuie să ți le asumi şi să lupţi cu ele, valorificându-le pentru propria mântuire şi pentru mântuirea altora. Ne doare că nu putem să ne rugăm în casa lui Dumnezeu, însă, să nu uităm că, în sens teologic, bisericile nu vor putea fi niciodată închise. Dacă s-a închis clădirea, nu înseamnă că s-a închis Biserica. Biserica este comuniunea de viaţă şi iubire a oamenilor cu Dumnezeu, prin Iisus Hristos, în Duhul Sfânt. Aceasta nu se poate închide, nu dă faliment, nu intră în insolvenţă, nu se poate distruge şi nici anula. De ce? Pentru că este teandrică. Altfel spus, Biserica este instituția divino-umană de care Se ocupă nemijlocit Dumnezeu”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Pe tot parcursul Liturghiei, clericii au rostit rugăciuni către Dumnezeu pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei de COVID-19.