De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înaintemergătorul Domnului, pomenit la o biserică din Capitală închinată lui
După praznicul Botezului Domnului, Biserica Ortodoxă face pomenirea celui care s-a învrednicit a se atinge de creștetul Stăpânului în apele Iordanului, Sfântul Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Cu acest prilej a fost zi de mare sărbătoare și bucurie duhovnicească și în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”- Pantelimon din Protopopiatul Sector 2 Capitală, unde Prodromul Domnului a fost cinstit în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Numeroși parohieni și credincioși din alte părți ale Capitalei au participat sâmbătă, 7 ianuarie, la sărbătoarea hramului Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Pantelimon al Bucureștilor. Bucuria lor a fost dublată de prezența Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele Mihai Cristian Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală; părintele Siluan-Florin Niga, precum și alți clerici.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat motivul așezării sărbătorii Soborului Sfântului Ioan Botezătorul în ziua următoare praznicului Botezului Domnului: „Îndată după marile sărbători, așa cum sunt Nașterea și Botezul Domnului, praznicul Bunei Vestiri sau după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, dar și după alte momente importante, este cinstit cel prin care Dumnezeu a lucrat în istoria mântuirii. În acest fel, o pomenim în chip special, a doua zi după Nașterea Mântuitorului, pe Maica Domnului. A doua zi după praznicul Botezului îl cinstim pe Sfântul Ioan Botezătorul. Îndată după Buna Vestire îl cinstim pe arhanghelul care a fost trimis din cer pentru a-i aduce Maicii Domnului cuvintele Bunei Vestiri. De asemenea, după Nașterea Maicii Domnului îi cinstim pe Drepții și dumnezeieștii ei părinți, Ioachim și Ana. Și mai sunt și alte exemple similare”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre cultul Sfântului Ioan Botezătorul, arătând că el a fost cinstit de Însuși Mântuitorul, acest lucru fiind model și pentru Biserică. „Dintre sfinții mari, Sfântul Ioan Botezătorul se bucură, după Maica Domnului, de cele mai multe sărbători, așa cum este Nașterea lui, Tăierea capului, ziua Soborului, Întâia, a doua și a treia aflare a cinstitului său cap sau chiar Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, după cum îi și cinstim pe părinții lui, Zaharia și Elisabeta. El a fost cel mai mare din profeți, care a și făcut legătura dintre Vechiul și Noul Legământ. El s-a învrednicit să Îl simtă pe Fiul lui Dumnezeu încă din pântecele maicii sale, apoi să Îl vadă venind la râul Iordanului, nu doar pe El, Care ridică păcatele lumii, cât întreaga Sfântă Treime, când Dumnezeu Tatăl a mărturisit din cer, numindu-L pe Cel care Se boteza «Fiu iubit» și, de asemenea, pe Duhul Sfânt în chip de porumbel, Care S-a așezat deasupra Celui care Se boteza în apele Iordanului. El a fost vestit de profeții Vechiului Testament, îndeobște Isaia și Maleahi, care au vorbit despre «Îngerul Domnului» trimis să pregătească calea Domnului. Cel mai frumos cuvânt de cinstire a Sfântului Ioan Botezătorul este însuși cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: «Adevărat spun, nimeni dintre cei născuți din femeie nu este mai mare decât Ioan Botezătorul». Cinstire pentru cinstire, întrucât Mântuitorul Iisus Hristos l-a propovăduit tuturor în cuvinte pline de smerenie și de desăvârșită atenție. De aceea, modelul Sfântului Ioan Botezătorul trebuie urmat de toți creștinii. Inspirându-se din această smerenie, unul dintre marii poeți români, apreciind opera altuia mai inspirat decât el, avea să spună: «E unul care cântă mai dulce decât mine? Cu-atât mai bine țării, și lui cu-atât mai bine. Apuce înainte ș-ajungă cât de sus. La răsăritu-i falnic se-nchină al meu apus»”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri de pomenire pentru ctitorii, ostenitorii și slujitorii bisericii trecuți la Domnul, care au fost apoi pomeniți, la finalul sfintei slujbe, în cadrul Parastasului săvârșit de soborul de slujitori în frunte cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
În încheiere, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care i-a felicitat pe cei aproximativ 2.000.000 de români care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul sau derivate ale acestuia și i-a îndemnat pe slujitorii sfântului lăcaș, dar și pe credincioși să se străduiască să urmeze exemplul de râvnă în credință și curaj în mărturisire oferit de sfântul pomenit în această zi. Părintele paroh Siluan-Florin Niga a mulțumit Patriarhului României pentru delegarea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul la sărbătoarea parohiei, precum și Preasfinției Sale pentru slujire și pentru cuvântul de învățătură, oferindu-i o icoană cu chipul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie au primit din partea parohiei, la plecare, pungulițe cu anafură și pachete cu alimente.