În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor pe Colina Patriarhiei
De sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, joi, 25 mai, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit, la Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru eroii români care s-au jertfit pentru apărarea neamului și a credinței strămoșești.
La 40 de zile după sărbătoarea Învierii din morți a Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica Ortodoxă prăznuiește evenimentul Înălțării Sale la cer și al așezării pe tronul slavei, de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl. Sărbătoarea din această zi a reunit în rugăciune, pe Colina Bucuriei, numeroși credincioși bucureșteni. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
După citirea pasajului evanghelic al zilei (Luca 24, 36–53), ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația și efectele pentru oameni ale Înălțării Domnului la cer: „Praznicul de astăzi ne arată care este demnitatea sau cinstea cea mai înaltă pe care Dumnezeu a pregătit-o oamenilor pe care i-a zidit cu mâna Sa: așezarea umanității noastre pe tronul Preasfintei Treimi de-a dreapta slavei Tatălui ceresc. (...) La capătul celor 40 de zile de după Înviere și al numeroaselor Sale arătări, Mântuitorul îi ia pe ucenici și merge în Betania, unde Se desparte de ei, înălțându-Se la cer în timp ce îi binecuvântează. Sfântul Evanghelist Luca spune că ucenicii s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. În general, când ne despărțim de o persoană dragă, despărțirea aduce în inimile noastre multă întristare și chiar suferință, însă ucenicii arată bucurie. Bucuria aceasta izvorăște din noul înțeles al cuvintelor Domnului pe care ucenicii l-au dobândit. Din aceste cuvinte, ei și-au amintit că Domnul le-a făgăduit în mai multe rânduri că, după Înălțarea Sa la cer, va trimite un alt Mângâietor, Duhul Adevărului, Care va lua din ale Sale și le va transmite lor. Același lucru este mărturisit și de troparul praznicului de astăzi”.
„Înălțarea Domnului nu înseamnă despărțirea lui Hristos de noi. El le-a spus ucenicilor, în repetate rânduri, că rămâne până la sfârșitul veacurilor împreună cu ei. Prin Pogorârea Duhului Sfânt și prin lucrarea Sa în Biserica lui Hristos, El este prezent și Se împărtășește nouă, după măsura credinței fiecăruia dintre noi. Prin Înălțarea la ceruri și prin Pogorârea Duhului Sfânt, care sfințește viața celor care împlinesc cuvintele lui Hristos, Dumnezeu ne oferă nouă, oamenilor, posibilitatea ca și noi să ajungem, asemenea Fiului Omului, în slava cea neapusă a Preasfintei Treimi. Umanitatea îndumnezeită a lui Hristos ne arată care este destinația noastră ultimă. Dumnezeu dorește să ajungem la asemănare cu El și să ne împărtășim de comuniunea de iubire a Preasfintei Treimi”, a adăugat ierarhul.
Așa cum este rânduiala în ziua Înălțării Domnului, la finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru toți eroii neamului. Preasfinția Sa, soborul de clerici și credincioșii prezenți s-au rugat pentru odihna sufletelor eroilor, ostașilor și luptătorilor români, din toate timpurile și din toate locurile, care și-au dat viața pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești a acestui popor. Răspunsurile de la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
La finalul slujbei de pomenire, ierarhul a rostit un scurt cuvânt în care a evidențiat necesitatea comemorării și cinstirii celor care au luptat până la moarte pentru binele comun. Preasfinția Sa a prezentat istoria împământenirii acestei evlavioase tradiții și a evidențiat valoarea pe care Catedrala Națională o deține în demersul de pomenire a eroilor neamului: „Ceea ce am făcut noi astăzi este un gest de cultură, de memorie și de cinstire a înaintașilor noștri care și-au vărsat sângele ca noi să trăim într-o țară liberă, ca pământul pentru care generații întregi s-au luptat sute de ani să rămână moștenire urmașilor lor până în veacul veacului. De aceea, peste tot în țară și în diasporă s-au înălțat astăzi rugăciuni pentru veșnica odihnă a eroilor. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos a avut cuvinte de laudă și de înaltă apreciere a jertfelniciei oamenilor, când a spus că «dragoste mai mare decât aceasta nimeni nu are, ca viața să și-o pună pentru prietenii săi» (Ioan 15, 13)”.
Joi, la ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română au fost trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și de recunoștință pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credință și țară.