Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și-a cinstit sfântul ocrotitor
În ziua de prăznuire a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și a Sfintei Mucenițe Iustina fecioara, marți, 2 octombrie 2018, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Buzău.
Alături de ierarhul locului s-au aflat consilieri și inspectori eparhiali, protoierei, precum și credincioșii care participă zilnic la slujbele oficiate în acest locaș de cult.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus că suntem datori să urmăm pilda de viețuire a sfântului nostru ocrotitor.
„În calendarul bisericesc există mai mulți sfinți cu numele de Ciprian, dar îi cinstim în mod deosebit pe Sfântul Ciprian, Episcopul Cartaginei, la 13 septembrie, și pe Sfântul Ciprian, Episcopul Antiohiei Pisidiei, la 2 octombrie. Ei nu sunt una și aceeași persoană, cu toate că vreme îndelungată s-a făcut confuzia între cei doi sfinți. Primul a rămas în conștiința Bisericii ca un mare scriitor de limbă latină; a trăit în prima jumătate a veacului al III-lea și a fost martirizat la 14 septembrie 258, pe vremea împăratului roman Valerian. În schimb, Ciprian, fostul vrăjitor, s-a născut în Antiohia Pisidiei și a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, fiind martirizat la 2 octombrie 304, în timpul persecuției dezlănțuite împotriva creștinilor de către împăratul Dioclețian”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre viața Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina: „Prin viața și petrecerea sfinților, care ne-au rămas consemnate în cărțile aghiografice, noi, creștinii de astăzi, ne întărim în credință și luăm putere de la Dumnezeu, pentru a ne purta crucea vieții, mărturisindu-L pe Hristos nu numai cu buzele, ci mai ales cu faptele noastre. Dacă împrejurările istorice o vor cere, mărturisirea lui Hristos trebuie făcută în chip deplin, mergând chiar până la capăt”.
La final, toți cei prezenți l-au felicitat pe arhipăstorul lor și i-au oferit un buchet de flori.