La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a slujit la Catedrala din Huși
Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a slujit marţi, 30 octombrie în Catedrala Episcopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Huși, informează episcopiahusilor.ro. Împreună slujitor a fost şi părintele Klaus Klein, reprezentant al Crucii Roșii Bavareze, care a oferit în urmă cu câteva zile din partea instituției o ambulanță pentru viitorul centru medical al Episcopiei Hușilor.
În cadrul predicii sale, Înaltpreasfinţia Sa a afirmat că pregătirea împărtășirii cu Sfintele Taine constă în smerenie, pocăință și conștiința nevredniciei: „Prin binele pe care îl săvârșim, cu darul Său, Dumnezeu ne mântuiește. […] Trebuie să ne împărtășim cu credință, cu evlavie, cu cât avem fiecare, cu minimă pregătire, având conștiința că suntem păcătoși și nevrednici, pentru că avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu ca El să ne facă vrednici. Nu ne facem noi vrednici prin osteneala noastră, prin postul și rugăciunea noastră. Într-adevăr, acestea sunt foarte importante, dar să nu credem că prin acestea ne facem vrednici și ne putem împărtăși. Dacă avem conștiința nevredniciei, ne apropiem de Potirul Domnului cu smerenie și pocăință, cu simțământul acesta profund al nevinovăției și cu nădejdea că Dumnezeu nu ne înlătură”.
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim pentru prezenţa în eparhie şi pentru că a slujit Sfânta Liturghie.
„Să luați aminte că duhul Bisericii este unitar, noi nu putem gândi altfel, suntem racordați la șuvoiul de duh al Bisericii, nu putem gândi decât în felul acesta, iar asta este coerența Sfintei Liturghii. Îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Serafim că ne ajută, că este aproape de noi cu rugăciunea, cu gândul bun și cu proiectele sociale pe care noi le avem în episcopie, căci noi n-am putea singuri să concretizăm dragostea lui Dumnezeu față de semeni. Slavă Domnului pentru toate!”, a precizat la final Episcopul Hușilor.