De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim prezent la hramul Schitului Icoana Nouă
De marele praznic al Schimbării la Față a Domnului Hristos, 6 august, Schitul Icoana Nouă din județul Neamț a îmbrăcat haine de sărbătoare. Slujba de hram a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.
În fiecare an, sute de credincioși din zona Neamțului participă la acest praznic împărătesc, rugându-se dimpreună cu obștea monahală de la Icoana Nouă. Împreună cu ierarhul au mai slujit părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele profesor Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părintele egumen Calinic Proca, precum și un numeros sobor de preoți și diaconi.
Părintele profesor Ion Vicovan a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre însemnătatea sărbătorii: „Este necesară ieșirea noastră din lume și urcarea pe munte. Și în sens material, propriu, ca acum, am venit din orașe, din sate, la munte, unde ne întâlnim cu Domnul, unde lăsăm pentru câteva clipe gândurile, grijile și toate cele care se întâmplă în lume, pentru a ne înălța sufletește, pentru a ne odihni și trupește în întâlnirea cu Domnul”.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim i-a îndemnat pe credincioși să trăiască credința creștină și să o împărtășească și celorlalți, iar pe cei plecați peste hotare, să revină în țară: „Slava Dumnezeirii Sale Și-a descoperit-o pe Muntele Taborului. Până acolo, Mântuitorul a trăit smerit, printre oameni, cei mai mulți nu știau. Vedeau că vorbește frumos, că face minuni, dar puțini bănuiau sau înțelegeau că este Dumnezeu Însuși. Dumnezeu nu Se impune, Se smerește și Se lasă să fie descoperit de fiecare dintre noi. Și când Îl descoperim, ne îndrăgostim de Dumnezeu, venim la biserică și ascultăm slujba cu multă dragoste, ne îndulcim de Sfânta Liturghie, de cântări, de rugăciune, de toată tradiția noastră și încercăm să o împlinim cât mai mult în viața noastră trăind după voia și cuvântul lui Dumnezeu”.
Spre final, părintele stareț Benedict Sauciuc i-a mulțumit ierarhului pentru slujba arhierească și pentru binecuvântare, dar și pelerinilor care au participat la acest moment de bucurie duhovnicească. După ce au fost binecuvântați de ierarh, cei prezenți au participat la tradițională agapă de hram.