Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Înaltpreasfințitul Părinte Nikitas le-a vorbit studenților teologi ieșeni
Înaltpreasfințitul Părinte Nikitas, Arhiepiscop de Thyateira și de Marea Britanie, le-a vorbit marți dimineață studenților teologi ieșeni. Conferința, intitulată sugestiv „Ortodoxia în diasporă - provocări și oportunități actuale”, a avut loc în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan.
Evenimentul, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a început la ora 10:00 în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan și a adunat numeroși studenți teologi și nu numai.
În cadrul întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Nikitas le-a vorbit celor prezenți despre provocările Ortodoxiei în diasporă, subliniind că Evanghelia nu este doar pentru noi, ci ea este pentru toată lumea: „Dumnezeu dorește dintotdeauna și pentru totdeauna ca omul să se mântuiască și dorește să vină întru cunoașterea adevărului Său, precum scrie Sfântul Apostol Pavel. Ortodoxia, cuvântul lui Iisus Hristos și Evanghelia, nu este doar pentru noi, este pentru toată lumea, pentru tot cosmosul, nu este ceva secret, ci este un mesaj, este o lucrare pe care suntem chemați să o împărtășim oriunde trăim. De foarte multe ori în misiunea de tip apostolic cineva trebuie să fie foarte, foarte atent, nu doar din perspectiva politicii de stat și a legilor statului în care se face această lucrare, dar și din perspectiva tradițiilor locale, și să nu credem că Marea Britanie este un spațiu ortodox. Creștinii sunt minoritari declarați în Marea Britanie, dar cu toate acestea, există oameni și suflete care caută adevărul, iar noi suntem chemați să le împărtășim și să le mijlocim accesul la Hristos și la adevăr. Arhiepiscopia în care slujesc, care numără 600.000 de credincioși, are aproape 350.000 de credincioși din Cipru, aproape 200.000 de credincioși sunt greci și apoi avem din Scoția, din Irlanda, din Țara Galilor, avem ruși, ucraineni, români și bulgari. Suntem uniți în Hristos și în credința în Iisus Hristos și în foarte multe din parohiile arhiepiscopiei noastre se folosește doar limba engleză și acum biserica, slavă Domnului, se umple de tineri care caută. Ne-am obișnuit noi cei ce suntem de limbă greacă să ascultăm textele acestea în limba greacă veche, dar e foarte important nu doar să le auzim și să cunoaștem cum sună, ci mai ales înțelesul lor”.