La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Inaugurare la Spitalul „Sfânta Parascheva“ din Iaşi
La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi a avut loc ieri sfinţirea Pavilionului 6. Un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba de sfinţire. Inaugurarea clădirii s-a desfăşurat cu prilejul Zilei Spitalului „Sfânta Parascheva“ din Iaşi.
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi are, începând de ieri, un nou pavilion modern. Clădirea a fost inaugurată prin slujba de sfinţire, în prezenţa conducerii spitalului, a reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi locale s.a. Din soborul de preoţi au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia“, şi pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1.
La final, arhim. Nichifor Horia a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a adresat un cuvânt de folos duhovnicesc. „Astăzi (n.r. ieri) am cerut binecuvântarea lui Dumnezeu care a pecetluit un sfârşit al unei lucrări făcute cu dragoste, cu pricepere, cu dăruire şi cu vocaţie. De asemenea, am cerut binecuvântarea lui Dumnezeu, care vine de la harul lui Dumnezeu, ca să împlinească de aici înainte nevoia de mângâiere, atât a bolnavilor, cât şi a celor care îi slujesc pe pacienţi. Aici mă refer la cei ce călăuzesc acest spital, medici şi asistenţi care duc o lucrare grea. În toată jertfelnicia există multe presiuni, osteneli şi dureri. În toate acestea, Dumnezeu este chemat să ne binecuvânteze şi să ne ajute. Această jertfelnicie trebuie depusă fără grabă şi cu nădejdea că toate roadele noastre vor fi bineplăcute lui Dumnezeu. Proorocul David spune în Psalmul 125: «Mergând mergeau şi plângeau, aruncând seminţele lor, dar venind vor veni cu bucurie, culegând rodul lor». Adeseori semănăm în jurul nostru o vorbă bună, un cuvânt de mângâiere, un gând de alinare. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne călăuzească să le facem cu pricepere şi întru nădejdea că aceste vor rodi nu doar în acest spital, ci mai ales în sufletele celor care se vor alina în acest locaş. Iată, nu asistăm doar la o inaugurare oficială, ci la o împreună-petrecere a îngerilor cu oamenii. Dumnezeu vine acolo unde este chemat, mângâind sufletele noastre. Medicul este mâna prelungită a lui Dumnezeu ca să mângâie pe cel bolnav. Preotul, alături de medic, este cel care binecuvântează şi-l aduce pe Dumnezeu aproape“, a spus arhim. Nichifor Horia. Lucrările de modernizare a pavilionului au fost finanţate de Consiliul Judeţean Iaşi, mobilierul pentru spaţiul didactic fiind asigurat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.