În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Inaugurarea Centrului social‑educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița
Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița a fost inaugurat luni, 23 octombrie. Lucrările efectuate la clădire, în perioada 2017-2023, au permis configurarea suprafețelor utile astfel încât beneficiarii să desfășoare activități educative în condiții optime și la standarde ridicate.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au fost întâmpinați de elevii de la Școala primară „Sfântul Stelian” din Bistrița, care funcționează în clădirea Centrului social-educativ „Grigore Pletosu”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba de binecuvântare a clădirii şi i-a felicitat pe cei implicați în realizarea acestui proiect. Totodată, ierarhul a tras un semnal de alarmă asupra consumului de droguri, fenomen care ia amploare.
În continuare, inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița- Năsăud, preotul Tudor Mudure-Iacob, care este coordonatorul proiectului și managerul Școlii primare „Sfântul Stelian”, a mulțumit ierarhilor și celor implicați în proiect, apoi a prezentat o sinteză a procesului de reabilitare și a vorbit despre proiectele de viitor din cadrul centrului.
„Inima centrului este reprezentată de Școala primară «Sfântul Stelian», care a fost găzduită în ultimii doi ani de alte școli. Activitățile derulate în cadrul acestui proiect includ organizarea de cursuri pentru învățământul primar și, pe viitor, pentru cel gimnazial și liceal, dar și un variat program de activități extracurriculare. (...) Intenția noastră, prin acest centru multifuncţional, este să configurăm un nucleu de formare şi colaborare între tineri, consolidând o comunitate de practică şi încurajând voluntariatul ca model al creştinismului”, a spus pr. Tudor Mudure.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit, cu acest prilej, o serie de distincții și diplome celor care s-au implicat în realizarea proiectului de la centrul social-educativ.
Coordonatorul proiectului și managerul Școlii primare „Sfântul Stelian”, pr. Tudor Mudure-Iacob, a primit „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar consilierul onorific al premierului României în domeniul relațiilor economice internaționale, Victor Ponta, și consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, ec. dr. Sorin Câlea, au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar președintele Consiliului Județean Bistrița- Năsăud, Emil Radu Moldovan, a primit „Certificatul Eparhial de Ctitor”. Alți binefăcători au primit distincții și diplome.
Recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare și construcție a imobilului Centrului social-educativ „Grigore Pletosu” a avut loc în data de 7 septembrie 2023. Lucrările efectuate au permis configurarea suprafețelor utile astfel încât beneficiarii să desfășoare activități educative în condiții optime și la standarde ridicate. Clădirea, monument istoric de secol XIX, a intrat în proces de reabilitare totală în anul 2017. Lucrările au fost realizate cu sprijinul Guvernului României - prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Primăriei Municipiului Bistrița și al altor binefăcători.
Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” găzduiește de la începutul anului școlar 2023-2024 activitatea Școlii primare „Sfântul Stelian” Bistrița. Pe viitor se are în vedere extinderea școlii la ciclul gimnazial și liceal, dar și implementarea unui variat program de activități extracurriculare.