La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Inaugurarea şcolii din Gara Banca
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a binecuvântat marţi, 22 octombrie, lucrările de reabilitare efectuate la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Gara Banca, comuna Banca, judeţul Vaslui. Ierarhul Huşilor a fost însoţit de părintele protopop Vasile Lăiu.
Elevii din localitatea vasluiană Gara Banca învaţă, începând cu acest an şcolar, într-o unitate nouă şi frumoasă, slujba de binecuvântare şi inaugurarea oficială fiind făcute marţi, 22 octombrie, informează episcopiahusilor.ro.
Evenimentul ce a încununat eforturile de restaurare a clădirii şcolii din Gara Banca s-a bucurat de participarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a inspectorului şcolar general Gabriela Plăcintă, a primarului comunei Banca, Vasile Vânătoru, a Violetei Hâncu, primarul comunei Manta, raionul Cahul, din Basarabia, localitate înfrăţită cu comuna Banca, a directorului Doinița Grigore, precum şi a cadrelor didactice şi a elevilor din această şcoală.
După slujba de sfinţire, ierarhul Huşilor s-a adresat profesorilor, despre care a menţionat că „se ostenesc şi pun din experiența lor, din dragostea și sensibilitatea lor în educația copiilor”.
„Școala ar trebui să fie locul în care nu este nevoie să instituționalizăm valorile în care noi credem, ci locul în care să transmitem valori. Este un foarte mare adevăr că, din păcate, formalizăm foarte mult actul educațional, iar copiii nu-i mai simt pe profesori ca fiind cei care reușesc să transmită un flux de dăruire, de formare intelectuală și spirituală.
Sunt foarte mulți pedagogi consacrați care au constatat că școala de astăzi pune foarte mare accent pe transmiterea unor simple informații, fără să fie implicată în formarea concretă, spirituală, a copiilor. Sunt copii foarte inteligenţi, care reușesc să își asume competențe în anumite domenii, însă rămâne sub semnul îndoielii caracterul lor.
Una dintre preocupările majore ale fiecărui dascăl este să formeze oameni de caracter. Oameni care să știe ce înseamnă demnitatea şi rectitudinea morală. Nu este o constatare nouă că poți să ai în fața ta un om extrem de inteligent, competent în domeniul în care s-a pregătit, dar dacă nu este un om de caracter, este foarte greu să interacționezi, să comunici cu el, foarte greu te poți bucura de experiența pe care el a acumulat-o. Să avem foarte mare grijă de sufletele acestor copii!
Sfântul Ioan Gură de Aur îi avertiza pe părinți că ei se implică în educația copiilor, însă este neglijată educația sufletului, a inimii fiecărui copil”, a arătat Preasfinţitul Părinte Ignatie.
La final, chiriarhul Huşilor l-a felicitat pe primarul Vasile Vânătoru pentru investiţia făcută în educaţia copiilor şi a mulţumit tuturor celor care se preocupă de viitorul acestora.