De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Începutul anului civil la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
În prima zi din noul an, la prăznuirea Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului și la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu au participat un număr limitat de credincioși, care au respectat măsurile de siguranță sanitară din această perioadă de pandemie.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Credincioşii s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru încetarea molimei și pentru sănătatea oamenilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre cele două mari sărbători din prima zi a noului an calendaristic şi a evidenţiat personalitatea teologică a Sfântului Vasile cel Mare, dar şi activitatea sa filantropică.
„La opt zile de la Naşterea Domnului, Pruncul a primit semnul legământului pentru ca să nu fie exclus din neamul iudaic. El a venit pentru mântuirea lumii, încercând să intre în toate lucrurile lumii pentru ca să preia toate păcatele omenirii”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu.
„Sfântul Vasile cel Mare s-a aplecat asupra lucrării Duhului Sfânt, arătând cum lucrează Dumnezeu în viaţa noastră, Dumnezeu Unul în Fiinţă şi Întreit în Persoane. Duhul Sfânt lucrează în viaţa noastră întărind toate lucrările noastre, desăvârşind faptele vieţii noastre. Sfântul Vasile cel Mare ne-a lăsat Sfânta Liturghie care îi poartă numele. (…) Sfântul Vasile cel Mare a fost şi un mare filantrop, lăsând în urma lui lucrarea numită «Vasiliada», adică acele aşezăminte unde oamenii erau ocrotiţi, unde lucra în mod special dragostea creştină”, a subliniat ierarhul.
După Sfânta Liturghie, soborul condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a săvârşit un Te Deum pentru a cere ajutor şi binecuvântare de la Dumnezeu în noul an.