La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Încercăm să dăm răspunsuri la problemele societăţii fără să uităm credinţa în Dumnezeu“
Tot ieri, la Palatul Patriarhial, Întâistătătorul Bisericii noastre a primit vizita Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României.
În cadrul întâlnirii la care au participat, alături de Patriarhul României, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, părintele Ioan Armaşi, reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României, precum şi şapte deputaţi s-a discutat despre extinderea colaborării Patriarhiei Române cu Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României, s-au dezbătut puncte de vedere privitoare la unele legi aflate în dezbaterea Parlamentului, precum şi despre reprezentarea României la Uniunea Interparlamentară a Ortodoxiei. S-a evidenţiat nevoia intensificării colaborării cu diaspora ortodoxă română, iar Părintele Patriarh Daniel a subliniat nevoia unei educaţii pentru o libertate responsabilă şi s-a referit, de asemenea, la raportul României, din punct de vedere spiritual, cultural şi economic, la Uniunea Europeană. În cadrul discuţiilor a fost subliniat rolul grupului de rugăciune în Parlamentul României. „În această întâlnire cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel am discutat câteva dintre problemele actuale ale grupului nostru. Grupul nostru este un grup ecumenic. Aici sunt membri nu numai ai Bisericii Ortodoxe, ci şi ai celorlalte culte reprezentate în Parlament, ceea ce face să fie un loc de dezbatere unde, prin morala creştină, cu sufletul, dar şi cu mintea politicianului, încercăm să dăm răspunsuri la problemele actuale ale societăţii fără să uităm matricea fundamentală a poporului român, care este credinţa în Dumnezeu“, ne-a declarat Cristian Sorin Dumitrescu, Preşedintele Grupului Ecumenic de Rugăciune. (C.B.)