Numeroși credincioși din Caransebeș au venit la Catedrala Episcopală din municipiu pentru a se ruga la Sfânta Liturghie în ziua praznicului Nașterii Domnului, săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian,
Închinători în Grădina Maicii Domnului
Cu puţin timp în urmă, Centrul de pelerinaje Partoş al Arhiepiscopiei Timişoarei a organizat un pelerinaj la Sfântul Munte Athos din Grecia, la care au luat parte mai mulţi credincioşi din arhiepiscopie. Momentele au fost de bucurie şi înălţare sufletească pentru toţi participanţii, fiecare întorcându-se mai bogat duhovniceşte.
Avându-l ghid spiritual pe arhimandritul Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei, pelerinii au trăit momente înălţătoare, fiind mai aproape de Împărăţia lui Dumnezeu. "În acest demers duhovnicesc organizat cu rânduiala cuvenită de Centrul de pelerinaje Partoş din Timişoara am descoperit o lume în care timpul are o altă curgere, şerpuind încet, dar sigur spre lumea sfinţilor, a celor care au fost şi sunt atât de aproape de Dumnezeu, încât Domnul i-a hărăzit să trăiască în acest colţ de rai, în Grădina Maicii Domnului. Au fost zile şi nopţi de evlavie, în care am deprins înţelepte tălmăciri ale vieţii de la arhimandritul Nichifor, stareţul - ilustru teolog - Mănăstirii Filoteu, au fost clipe cu întâlniri de neuitat în arhondaricele de la Dionisiu ori Sfântul Pavel, a fost emoţionantă cunoaşterea părintelui Efrem, francezul ajuns, prin credinţă, tocmai aici, slujitor la Mănăstirea Vatoped. El ne-a vorbit atât de fermecător despre moaştele creştinătăţii ortodoxe: lemnul Sfintei Cruci, capul cu urechea stângă întreagă a Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfântul Brâu al Fecioarei Maria. Ne-au binecuvântat apoi icoanele făcătoare de minuni Pandanassa, Ctitorita, Antifonitria, Portarita, Oglinda, Înjunghiata şi câte altele pe care le-am sărutat cu pioşenie, ca un gest de adâncă recunoştinţă adusă Împărăţiei cerurilor", mărturiseşte Corneliu Popovici, unul dintre pelerini. Participanţii la pelerinaj au luat parte la frumoasele slujbe în katholikonul mănăstirilor cu iconostase de vis, slujbe desfăşurate sub horosul sfinţilor, la lumina lumânărilor vii, arzătoare din inimile închinătorilor pentru Lumina cea necuprinsă a lui Dumnezeu. Au fost apoi peregrinări pe cărări de munte şerpuitoare, grele, între mănăstiri, unde au fost întâlniţi pelerini că-rora le-a fost oferit ajutorul, fiind luaţi în microbuzul care îi purta pe drumurile Sfântului Munte. "Iar ca o încununare a minunilor din aceste zile se găseşte închinarea noastră, la Mănăsti-rea Dionisiu, la mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, mâ-nă care a coborât la Iordan pe creştetul lui Iisus, închinare făcută de noi cu înfiorare, copleşiţi de emoţia de a fi, măcar pentru o clipă, părtaşi cu Înaintemergătorul Domnului. Împlinirea duhovnicească primită a fost fără pereche, iar, în taină, fiecare L-am rugat pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să revenim pe Sfântul Munte Athos, locul unde omul se încarcă cu o nepreţuită înţelepciune", mai mărturiseşte Corneliu Popovici. (C.P.)