În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Încununarea eforturilor credincioşilor din Ioneşti
În prima duminică după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de resfinţire a bisericii din Parohia Ioneşti, comuna Buzoieşti, Protopopiatul Costeşti, ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită într-un paraclis de vară construit lângă biserică. În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa a mulţumit tuturor credincioşilor care au sprijinit lucrările de restaurare efectuate la biserica din Parohia Ioneşti în ultimii şapte ani. La slujba de resfinţire au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi foarte mulţi credincioşi din satele Parohiei Ioneşti, dar şi din împrejurimi. După Sfânta Liturghie, credincioşii celor trei comunităţi care formează Parohia Ioneşti şi-au văzut visul împlinit, iar ca mulţumire pentru atenţia acordată acestei biserici, Înalt Preasfinţitul Părinte Calinic a primit din partea comunei Buzoieşti titlul de Cetăţean de onoare al localităţii. Înaintea actualei biserici a existat o biserică din lemn construită în anul 1809. Din cauza spaţiului foarte mic din interiorul acesteia, sătenii au ridicat în anul 1856 o biserică din zid, închinată Adormirii Maicii Domnului şi Sfintei Cuvioase Parascheva. Lucrări importante s-au desfăşurat în anul 1956, în timpul preotului Popescu Corneliu, care a pardosit biserica cu piatră şi a introdus curentul electric. Însă cele mai importante lucrări de restaurare s-au desfăşurat din anul 2003 şi până în prezent, în perioada de păstorire a actualui preot paroh Constantinescu Alexandru. Din anul 2003 s-au realizat importante lucrări de restaurare şi împodobire a lăcaşului de cult, precum lucrări de subzidire, tencuiri exterioare, refacerea acoperişului, schimbarea mobilierului şi încălzire centrală. O lucrare foarte importantă a fost refacerea picturii interioare executată în tempera de Darie Camelia din municipiul Piteşti. Pe lângă acestea, biserica este împrejmuită, acum are o clopotniţă, o bucătărie, iar în curtea interioară s-a ridicat şi un altar de vară. Cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Calinic şi sub îndrumarea Biroului Construcţii şi Patrimoniu al eparhiei, de buna desfăşurare a lucrărilor s-a ocupat părintele paroh Alexandru Constantinescu. Parohia Ioneşti este astăzi formată din trei sate: Ioneşti, Bujoreni şi cătunul Redea. (I.B.)