Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Încurajare şi sprijin duhovnicesc în Parohia Curățele, Protopopiatul Beiuș
În Duminica a 18-a după Pogorârea Sfântului Duh, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vizitat comunitatea credincioșilor din Parohia Curățele, Protopopiatul Beiuș, unde, în sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie. Prezența ierarhului în această enorie a fost motivată de dorința de a oferi încurajare și sprijin duhovnicesc preotului paroh și credincioşilor în lucrarea de zidire a unei noi biserici parohiale, actualul lăcaș de închinare, construit între anii 1862-1863, aflându-se într-o stare avansată de degradare.
Ierarhul a vorbit, cu acest prilej, despre pescuirea minunată de la începutul activității învățătorești a Mântuitorului (Luca 5, 1-11), când, pe lângă mrejele ticsite de pești ale resemnaților și istoviților pescari, Domnul, la rându-I, a prins în „mreaja” cuvântului Său plin de putere și pe cei dintâi dintre Apostolii Săi, care de-acum sunt chemați să-și exerseze abilitățile pescărești pentru marea învolburată a umanității.
„Pescuirea minunată ne descoperă că noi suntem cei pescuiți, numai că, înțelegând minunea, este cazul să înțelegem că suntem și subiecți ai minunii lui Dumnezeu. Umanitatea toată este chemată, însă, pentru că suntem liberi, avem posibilitatea de a accepta sau a refuza. Până la întoarcerea lui Hristos, pescuirea minunată a lui Dumnezeu continuă!”, a subliniat ierarhul.
Pr. paroh Traian Nojea a mulțumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru binecuvântarea pe care slujirea arhierească a mijlocit-o în sânul comunității euharistice din satul Curățele, iar în semn de prețuire, i-a dăruit ierarhului o icoană-replică a Maicii Domnului, cunoscută ca „Panaghia Soumela”, după tradiția Bisericii, cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului cu Pruncul, fiind pictată chiar de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.
Apoi, Preasfințitului Părinte Sofronie i-a fost prezentat stadiul lucrărilor de la șantierul noii biserici din sat, care va purta hramul „Sfinții Apostoli”. La 26 iulie 2020, ierarhul a sfințit și așezat piatra
de temelie a noii biserici, iar la momentul de față lăcașul se află la etapa acoperirii cu țiglă metalică.