În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Îndemn la smerenie şi la rugăciune
Duminica a XXXIII-a după Rusalii, a Vameşului şi a Fariseului, este prima duminică din perioada Triodului, pregătitoare prin Postul Mare pentru praznicul Învierii Domnului. Ierarhii din Transilvania i-au îndemnat pe credincioşi la o viaţă duhovnicească mai intensă şi la rugăciune smerită.
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Parascheva“ din oraşul Victoria, judeţul Braşov. Credincioşii au participat în număr mare la Liturghia oficiată în prima biserică a localităţii, amenajată în urmă cu aproape 50 de ani într-o casă donată de familia Albăceanu, în timpul regimului comunist, când nu era permisă zidirea lăcaşurilor de cult. Prin dorinţa credincioşilor şi curajul preotului Cornel Codrea, s-a amenajat lăcaşul de cult ce a rămas un simbol al oraşului. În timp, spaţiul liturgic a fost extins, s-au efectuat reparaţii exterioare şi interioare şi s-a restaurat pictura. Toţi binefăcătorii din ultima perioadă, între care Primăria şi Consiliul local, au fost distinşi cu acte de cinstire, oferite de IPS Laurenţiu. În timpul slujbei, diac. Florin Ţânţ a fost hirotonit preot pentru Parohia Brădeni, Protopopiatul Agnita. Alături de cei trei preoţi slujitori, în soborul de preoţi s-au aflat stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, arhim. Ilarion Urs, protopopul de Făgăraş II, pr. Ion Tărcuţă, şi alţi preoţi din oraş şi de mai departe.
În cuvântul de învăţătură, IPS Laurenţiu a prezentat credincioşilor bogăţia duhovnicească pe care ne-o deschide perioada Triodului, pregătitoare prin Postul Mare pentru praznicul Învierii Domnului.
„Evanghelia de astăzi ne arată ce diferenţă există între o rugăciune smerită şi una plină de mândrie, pentru care s-a primit binecuvântare. Evanghelistul Luca menţionează că Mântuitorul a spus: «Cu adevărat mai îndreptat s-a întors la casa sa cel păcătos», adică cel care s-a rugat recunoscând starea de păcătoşenie, decât cel care, infatuat şi plin de sine, s-a lăudat în faţa lui Dumnezeu, arătându-se ca unul îndreptăţit să primească de la Dumnezeu toate. Concluzia finală a Evangheliei, «cel ce se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa», este o sentinţă valabilă pentru totdeauna“, a subliniat ierarhul. IPS Laurenţiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. Adrian Gh. Magda şi iconomi pe pr. Mihail Fogoroş şi pr. Toma Dorinel Năpar. Preotul Mihail Fogoroş i-a oferit în dar ierarhului o icoană şi a anunţat intenţia comunităţii de a ctitori un aşezământ socio-cultural. Cu ocazia vizitei în Victoria, IPS Laurenţiu a sfinţit o casă parohială.
Slujbe arhiereşti în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Huedin. Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate în ultimii ani la lăcaşul de rugăciune. Din sobor au făcut parte, între alţii, inspectorul eparhial pr. Nicolae Buda şi protopopul de Huedin, pr. Ciprian Taloş, iar între participanţi, alături de numeroşi credincioşi, s-au aflat autorităţi judeţene şi locale.
În cuvântul de învăţătură, IPS Andrei le-a explicat credincioşilor care sunt condiţiile unei rugăciuni bine-plăcute în faţa lui Dumnezeu, făcând referire la Evanghelia duminicii. La final, ierarhul a oferit preotului paroh Ioan Morcan distincţia „Crucea arhiepiscopală“, iar celor care s-au implicat în reedificarea bisericii, diplome de aleasă cinstire. La rândul său, IPS Andrei a primit din partea pr. Ioan Morcan o icoană cu ocrotitorul bisericii, Sfântul Ierarh Nicolae, ca semn de recunoştinţă pentru dragostea părintească.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ din cartierul Someşeni, Cluj-Napoca. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi la o viaţă duhovnicească mai intensă.
Zi de bucurie în Eparhia Oradiei
Ieri s-au împlinit şase ani de când Preasfinţitul Sofronie a fost întronizat ca Episcop al Oradiei, după ce vreme de opt ani i-a slujit pe românii ortodocşi din Ungaria, fiind cel dintâi arhipăstor al acestora. De asemenea, în 21 februarie 2013, s-au împlinit 14 ani de la hirotonia în treapta arhieriei a Preasfinţiei Sale. Aceste momente aniversare au fost sărbătorite la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, în paraclisul de iarnă „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie“, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de PS Sofronie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, membri ai Permanenţei Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei şi slujitori ai noii Catedrale episcopale, în prezenţa a sute de credincioşi. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotesit iconom pe pr. Gabriel Ionel Molnar, slujitor al Catedralei episcopale.
Ierarhul a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale textului scripturistic care prezintă Pilda vameşului şi a fariseului şi a amintit că această duminică marchează începutul perioadei Triodului, o perioadă de zece săptămâni de pregătire pentru Învierea Mântuitorului.
„O călătorie duhovnicească în care suntem chemaţi de Sfânta Biserică să fim, întâi de toate, smeriţi, să ne cercetăm pe noi înşine şi, înainte de a ne bucura de darurile dumnezeieşti, văzându-ne păcatele, să le mărturisim, să ne despărţim de răul din noi şi să cerem iertare de la Dumnezeu. Aceasta deoarece în viaţa cea duhovnicească există mare primejdie ca, îndeletnicindu-te cu virtutea, să ajungi să crezi că eşti mai vrednic decât fratele tău, mai sus din punct de vedere duhovnicesc decât aproapele tău, iar aceasta este mândrie, rădăcina căderii diavolilor, dar şi a oamenilor“, a spus PS Sofronie.
Slujbă arhierească în Parohia Marin din Şimleu Silvaniei
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Marin, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, a îmbrăcat straie de sărbătoare, Sfânta Liturghie fiind săvârşită de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care pr. Ioan Ardelean, consilierul administrativ al episcopiei, care a fost paroh la Marin, pr. Dan Haiduc, protopopul Şimleului, pr. paroh Petru-Lucian Ardelean, pr. Sorin Şandor şi pr. Flavius Lazar, cei din urmă fiind fii ai satului. Un număr impresionant de credincioşi au fost prezenţi în biserica monumentală ca dimensiune, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare.
În Parohia Marin, în parteneriat cu Primăria comunei Crasna, s-a deschis un centru de zi unde 30 de copii, după închierea orelor de curs, servesc gratuit masa, iar apoi asistaţi de un cadru didactic îşi pregătesc temele pentru a doua zi. Timpul rămas îl dedică activităţilor de recreere, centrul fiind dotat cu calculatoare şi cărţi, iar înainte de a pleca acasă, copiii mai primesc o masă.