În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Îndrumător tematic pentru cursurile preoțești
La Tipografia Cărților Bisericești a fost publicat recent „Îndrumătorul tematic pentru cursurile preoțești în vederea dobândirii gradelor profesionale”.
Pentru îmbunătățirea calității cursurilor preoțești, adecvarea conținutului teologic la exigențele misionare ale Bisericii și pentru intensificarea articulării acestor cursuri la dinamica vieții eclesiale contemporane și la multiplele provocări din societatea actuală, Sectorul teologic‑educațional al Administrației Patriarhale a propus și a elaborat o actualizare a temelor pentru cursurile preoțești în vederea dobândirii gradelor profesionale. Direcţiile tematice pentru actualizarea acestor teme au fost prezentate şi definitivate în cadrul celui de‑al VI‑lea Congres Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din România, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Arad, în perioada 21‑23 septembrie 2014, fiind aprobate ulterior de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 7.012/31 octombrie 2014.
La Colegiul Decanilor, organizat la Mănăstirea ,,Soborul Sfinților 12 Apostoli”, Bârsana, în perioada 7‑10 mai 2015, s‑a convenit ca din acest an să fie incluse direcțiile tematice actualizate în cadrul sesiunilor dedicate cursurilor preoțești.
În vederea susținerii adecvate a acestor cursuri de formare profesională s‑a hotărât realizarea și tipărirea unui îndrumător tematic, sub forma unui suport de curs, cu intenția de a propune un reper util în organizarea acestor cursuri. Ţinându‑se cont de direcţiile tematice și din motive practice a fost aprobat un colectiv de redactare a temelor, apelându‑se la profesorii din București. În acest sens, au fost elaborate următoarele teme: Analiză critică din perspectiva Tradiției ortodoxe a consumismului ca ideologie dominantă în contextul societății contemporane (prof. dr. Ilie Bădescu); Impactul fenomenului secularizării în viața Bisericii și a societății contemporane (pr. prof. dr. Ștefan Buchiu); Religia în Postmodernitate. Destinul ei într‑o lume secularizată (pr. prof. dr. Nicolae Achimescu); Valorile căsătoriei creștine și riscul pierderii acestora în societatea secularizată modernă (pr. prof. dr. Vasile Răducă); Impactul fenomenului migrației și identificarea unor soluții misionar‑pastorale pentru familiile împărțite (pr. conf. dr. Patriciu Vlaicu - Bruxelles); Valoarea identității și demnității persoanei, precum și a vieții personal‑comunitare în contextul sistemului tehnologic actual, mai ales televizual și virtual (conf. dr. Adrian Lemeni); Bioinginerii și biotehnologii. Provocări, riscuri și manipulări (diac. lect. dr. Sorin Mihalache, conf. dr. Adrian Lemeni); Provocări ale noilor mișcări religioase și pseudo religioase în lumea de astăzi. Evaluare din perspectivă creștină (pr. prof. dr. Nicolae Achimescu); Ateismul actual și apologia creștină contemporană (conf. dr. Adrian Lemeni, diac. lect. dr. Sorin Mihalache); Strategii misionare privind revitalizarea vieții parohiale în societatea românească actuală (pr. conf. dr. David Pestroiu); Biserica Ortodoxă Română: organizare actuală (lect. dr. George Grigoriță); Cunoașterea legislației civile actuale, a actelor normative și a protocoalelor cu incidență în domeniul libertății religioase și regimului general al cultelor (lect. dr. George Grigoriță).